Avrupa’nın işbirliğiyle Türkiye ve Orta Doğudaki Suriyeli mülteciler üniversite eğitimi alıyor

Suriye Krizi karşısında devreye sokulan AB Bölgesel Güven Fonu, ‘Madad Fonu’, kapsamında mali olarak desteklenen özel program
Brüksel, 11 Mayıs 2016
German Academic Exchange Service-Alman Akademik Değişim Hizmetleri (DAAD) ile ortakları olan British Council, Campus France ve EP-Nuffic Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’daki Suriyeli mültecilere yükseköğrenim ve eğitime erişim fırsatı sağlamak amacıyla yeni bir program başlatmış bulunmaktadır. Proje kapsamında akademik danışmanlık yoluyla 42,000 civarında genç Suriyeliye ulaşılmasının yanı sıra 7,500’den fazla öğrenci mülteci için lisan dersleri ve kısa dönemli öğrenim programları da uygulanacak ve bölgedeki Suriyeli mültecilere 300’den fazla tam burs verilecektir. Bu amaçla 2019 yılına kadar ayrılan toplam kaynak 12 milyon Avrodur. Program Suriye Krizi karşısında devreye sokulan AB Bölgesel Güven Fonu ‘Madad Fonu’ kapsamında mali olarak desteklenmektedir. Bu program yakın bir tarihte, 26 Nisan 2016’da başlatılmıştır.
İç savaş başlamadan önce Suriye’de, 18-24 yaş grubundaki gençlerin %20’si üniversite eğitimine devam etmekteydi. Bugün ise bu yaş grubundaki Suriyelilerin %5’ten azının yükseköğrenime erişim olanağı bulunmaktadır. HOPES - Higher and Further Education Opportunities and Perspectives for Syrians (Suriyeliler için Yüksek Öğrenim Fırsatı ve Perspektifleri) başlıklı bu program, mülteciler arasındaki Suriyeli öğrencilere bölgede üniversite eğitimi alma fırsatı sunmaktadır.
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada DAAD Başkanı Profesör Margret Wintermantel şunları söyledi: “Ev sahibi ülkelerde özel tasarlanmış akademik programlara erişimi kolaylaştırarak bu gençlere ve ailelerine bölgede faydalanabilecekleri uzun vadeli fırsatlar sunmuş oluyoruz. Zamanı geldiğinde, Suriye’nin yeniden inşa edilmesinde, geleceğin profesyonelleri olan bu gençlere acil ihtiyaç olacak.”
Programın ilk aşamasında Suriyeli mülteciler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’da kendilerine yönelik akademik programlarla ilgili olarak danışmanlık ve rehberlik hizmetleri alacaktır. Tam burs imkânının yanı sıra hazırlık ve lisan kursu imkânlarını da bünyesinde barındıran program aynı zamanda yenilikçi eğitim programlarının oluşturulmasını ve yerel kurumların kapasitesinin arttırılmasını da desteklemektedir.
Başvuru sahipleri arasında seçim yapılırken akademik potansiyelin temel alınacak, sosyal konum da değerlendirilecektir. Bu şekilde dezavantajlı ailelerden gelen başvuru sahiplerinin de eşit fırsatlardan istifade etmesi sağlanmış olacaktır. Bu doğrultuda proje kapsamında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile yakın bir mesai yürütülmesi öngörülmektedir. Program kapsamında sunulan hizmetlerden kırılgan konumdaki ev sahibi toplumlar da faydalanacaktır.
Önbilgi
Suriye Krizine karşı oluşturulan AB Bölgesel Güven Fonu --yani ‘Madad Fonu’-- 2014 yılında devreye sokulmuştur. Güven Fonunun genel amacı, Suriye krizi karşısında bölgesel ölçekte, birbiriyle tutarlı ve güçlendirilmiş bir yardım desteği sağlamak; bu bağlamda, başta komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin ve bu mültecilere ev sahipliği yapan toplumlarla [o bölgelerdeki yerel] yönetimlerin özellikte dayanıklılık ve erken toparlanma ihtiyaçlarına cevap vermektir. Devreye alınmasının üzerinden yalnızca bir yıl geçen Güven Fonunun AB Bütçesi, 20 üye devlet ve Türkiye’den gelen katkılarla birlikte toplam hacmi şu an itibariyle 727 milyon Avroya ulaşmıştır. Bu miktarın 427 milyon Avrosu hâlihazırda eğitim, yükseköğrenim, geçim ve sağlık odaklı programlara tahsis edilmiş bulunmaktadır.
Madad Fonuyla ilgili daha fazla bilgi için: http://ec.europa.eu/enlargement/neighbourhood/countries/syria/madad/index_en.htm
İrtibat
Dr. Christian Hülshörster, Burs Programları Direktörü Güney Yarıküre, German Academic Exchange Service (DAAD)
Tel.: +49 (0)228 / 882-545
E-Mail: huelshoerster@daad.de
Nadim Karkutli, Manager EU Regional Trust Fund in Response to the Syrian Crisis, the 'Madad Fund', Avrupa Komisyonu, DG NEAR
E-Mail: NEAR-MADAD@ec.europa.eu