AB tarafından tanınan Aydın Memecik Zeytini’nin özellikleri neler?

Aydın Memecik Zeytini yeşil, pembe ve siyah renklerde karşımıza çıkıyor. Bu zeytinin ucunda küçük bir çıkıntı bulunuyor. Türkiye'de yabani zeytin ağaçlarına aşılanarak yetiştirilen bu zeytin Avrupa Birliği’nin (AB) korumalı menşe adı (PDO) statüsüne sahip.

 

“Aydın Memecik Zeytini” üreticileri PDO statüsünün verilmesinin satışlara olumlu etkisinin olduğunu söylüyor. 

Ayrıca bu zeytin çeşidinden üretilen “Aydın Memecik Zeytinyağı”nın da AB'nin PDO statüsüne sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

Zeytin, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Aydın Memecik Zeytinyağı ve Söke Pamuğu’ndan sonra Aydın ilinde AB’nin coğrafi işaret tescili alan beşinci ürünü olarak sıralanıyor.

Büyük ve oval bir çeşit olan bu sofralık zeytinin ucunda küçük bir çıkıntı bulunuyor.

Ham zeytinin olgunluk derecesine göre yeşil, pembe ve siyah olarak sınıflandırılıyor. Yeşil ve pembe zeytinler kış öncesi, siyah zeytinler ise kışın son aylarında toplanıyor.

Doğal fermantasyon işlemi sırasında zeytinler kuru tuz, salamura veya sadece su ile işleniyor. Diğer fermantasyon işlemlerinde alkali çözelti kullanılıyor

memecik

 Meyvenin ucunda küçük bir çıkıntı bulunuyor

Aydın'daki zeytin üreticileri uzun yıllardır yabani zeytin ağaçlarını değerli Memecik çeşidine dönüştürüyor. Bunu özellikle bölgenin dağlık alanlarında yabani ağaçlara dal aşılayarak yapıyorlar. Çiftçiler yabani zeytin ağaçlarına aşı yapma ve çeşidine göre doğru zamanda elle meyve toplama konusunda derinlemesine bilgi sahibiler.

AB, Aydın Memecik Zeytini adının korunmasını desteklemek için bu adı korumalı menşe adı (PDO) olarak tescil ederek bölgenin çevresine ve geleneksel yetiştirme yöntemlerine bağlı özel özelliklerini tanıdı. Bu tescil, aynı zamanda yerel üreticiler için ürünün ekonomik değerini artırmayı da amaçlıyor.

memecik

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski, “AB Coğrafi İşareti’ne sahip beş ürünü bulunan Aydın ilini tebrik ediyorum. Aydın'ın diğer illere de örnek olmasını umuyorum. AB tescili, zeytin gibi ürünlerin hem Türkiye'de hem de Avrupa'da prestijinin artmasında çok önemli bir rol oynuyor. PDO logosu ile üreticiler daha iyi pazar fırsatlarına sahip olurken, tüketiciler de logoyu gördüklerinde gerçek Aydın Memecik Zeytini aldıklarını anlıyorlar.”

Tescil için başvuru sahibi kurum olan Aydın Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ise: “Coğrafi işaretler bir bölgenin kendine özgü tarımsal-ekolojik ve kültürel mirasını yansıtırken aynı zamanda üreticilere önemli ekonomik faydalar sağlıyor Aydın Memecik Zeytini'nin AB tescili, ihracat potansiyelini, ürünün küresel tanınırlığını ve tüketici talebini artıracak. Bu sadece Aydın için bir kazanç değil, Türkiye'nin tarım mirası ve yerel değerleri için de büyük bir adımdır. Geleneksel yöntemlerimizi korumak ve daha fazla ürünümüzü dünya çapında tescil ettirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'yi kaliteyle özdeş bir isim haline getireceğiz.”

memecik

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur

Zeytin üreticisi Betül Er şöyle konuşuyor: “Zeytinimiz yurt dışında biliniyordu, ancak AB tescili ile tanınırlığı artacak. AB tescili sonrasında ürünümüze yurt dışından talebin ve satışlarımızın da artacağını düşünüyoruz.” 

Bir başka üretici Halil İbrahim Durur, “Aydın Memecik Zeytini, Ege bölgesine özgü, dünya çapında bir zeytindir. AB tesciliyle birlikte hem dünya hem de Türkiye pazarında hak ettiği değeri alacağına inanıyorum” diyor

Diğer bir üretici Dursun Ertürk ise şunları söylüyor “AB tesciliyle Aydın Memecik Zeytini’nin Türkiye ve Avrupa’da tanınırlığı artacaktır. Bir üretici olarak bundan memnunum.”

foodtr

AB’nin Türkiye’den PDO ya da PGI (Korumalı Mahreç Adı) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle: Antep Baklavası/ Gaziantep Baklavası, Aydın Kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini ve Ayaş Domatesi, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Maraş Tarhanası, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Bingöl Balı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği, Bursa Siyah İnciri/Bursa Siyahı, Söke Pamuğu, Manisa Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi/ Gaziantep Melengiç Kahvesi, Silifke Yoğurdu, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Çam Fıstığı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu ve Gaziantep Fıstık Ezmesi.

Türkiye'deki coğrafi işaretlerle ilgili hikayeler
AB-Türkiye iş birliğine ilişkin hikayeler