AB-Türkiye Ortaklık Konseyi çalışma yemeğinin ardından yapılan ortak açıklama

AB-Türkiye Ortaklık Konseyi çalışma yemeğinin ardından yapılan ortak açıklama
18/05/2015
Yarın toplanacak olan Avrupa Birliği – Türkiye Ortaklık Konseyi öncesinde, bu akşam Brüksel'de düzenlenen akşam yemeğini müteakip Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır tarafından yayımlanan açıklama:
Türkiye ve AB bölgemizde, kilit ortak ve stratejik müttefiklerdir. Bu akşamki toplantı her iki tarafın da gündeminin üst sıralarda yer alan bir dizi konunun ele alınmasına fırsat tanımıştır.
Katılım müzakereleri, AB-Türkiye ilişkilerinin temel taşı olmayı sürdürmektedir. Aralarında hukukun üstünlüğü ve yargı ile ekonomi sektörlerinin de bulunduğu alanlarda katılım müzakerelerinin canlandırılmasına dönük somut adımların önemini vurguladık. AB ve Türkiye, ticaret ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, enerji ve vize serbestisi gibi konuların da yer aldığı öncelik arz eden diğer ortak konularda da işbirliğini sürdürecektir. Katılım süreci ile ilgili olarak, 17nci faslın açılması konusunda nasıl daha fazla bir ilerleme kaydedilebileceğine dair özel görüşmelerde bulunduk.
Son dönemde Akdeniz'de meydana gelen trajik gelişmelerle birlikte, öne çıkan göç konusuna özellikle odaklandık. Avrupa Birliği Konseyi'nin 23 Nisan günü düzenlenen özel oturumunda yasadışı göç akışının önlenmesi amacıyla AB ve Türkiye'ye işbirliğini güçlendirmeleri çağrısında bulunan sonuç [bildirgesinin] uygulanması amacıyla, ilgili birimlerimizden işbirliğini geliştirmek üzere bir plan hazırlamalarını istemek üzere görüş birliğine vardık. AB, göç sınaması karşısında Türkiye ile daha yakından çalışmak amacıyla Ankara'daki Delegasyonunun kapasitesini de güçlendirecektir.
Türkiye, kendi topraklarında geçici koruma statüsü altında yaklaşık iki milyon Suriyeli ve Iraklıya barınma ve güvenlik imkanı sağlayarak insaniyet adına olağanüstü bir rol oynamaktadır. AB, Türkiye'ye destek olmak üzere çeşitli yolları araştırmaktadır. Türkiye'ye özel ek yardım sağlamak amacıyla artık Suriye'ye yönelik yeni AB Güven Fonu'nu kullanmaktayız. Bu çerçevede, gıda ve eğitim alanlarında yardım aktarmak üzere yakın bir zamanda IPA kapsamında 18 milyon Avro'nun aktarılması beklenmektedir.
Bölgedeki durum daha genel hatlarıyla ele alınmış, özellikle terör tehdidinin ortadan kaldırılması gereği üzerinde durulmuştur. AB ve Türkiye arasındaki işbirliğinin arttırılması ve bir an önce somut ek işbirliği alanlarının belirlenmesi gerektiği üzerinde mutabık kaldık.
AB, Türkiye'nin AB operasyonları ve misyonlarına sağladığı önemli katkıları memnuniyetle karşılamaktadır.
Ayrıca, Kıbrıs çözüm görüşmelerinin yeniden başlamasını da memnuiyetle karşıladığımızı ve BM Genel Sekreteri'nin Özel Kıbrıs Danışmanı Sn. Barth Eide'nin bu önemli konuda önümüzdeki hafta ve aylarda gerçek ilerleme kaydedilmesi için gösterdiği çabalara tam, kararlı ve uygulamaya dönük destek vermeyi sürdüreceğimizi ifade ettik."
Maja Kocijancic +32 498 984 425 - +32 2 298 65 70 - Maja.Kocijancic@ec.europa.eu - @MajaEUspox
Catherine Ray +32 498 96 99 21 - +32 2 296 99 21 - Catherine.Ray@ec.europa.eu- @CatherineEUspox
Anca Paduraru +32 498 966 430 - Anca.Paduraru@ec.europa.eu
Nabila Massrali +32 460 75 41 75 - Nabila.Massrali@ec.europa.eu