AB Destekli Haklar Projesi: Gençler Önyargılarını Yıkıyor

Haklar Projesi kapsamında artık Türkiye, ülke çapında gençleri, STK'ları ve öğrenci kulüplerini bir araya getiren 650 kişilik bir Haklar Ağı’na sahip. Avrupa Birliği (AB) destekli proje, Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM) tarafından Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ve Mardin Kadın Dayanışma Derneği (MOKİD) ortaklığında yürütüldü.
İstanbul Üniversitesi öğrencisi Dilek Aydın’ın bakış açısı bu proje sayesinde değişmiş. Artık şöyle diyor: “Aynı şekilde düşünmek zorunda değiliz. Bir arada yaşamanın güzelliği de zaten bu.”

EUROPEAN UNION, 2025
İstanbul Üniversitesi öğrencisi Dilek Aydın
Aydın şöyle devam ediyor: “Projede başka bir ortamda tanışsam asla konuşmayacağım insanlarla zaman geçirdim, hatta arkadaş oldum. Bu proje benim önyargılarımı yıktı. Ayrıca proje beni hukuk okumaya devam etme ve insan haklarına odaklanma konusunda motive etti.”
Aydın'ın hukuk eğitimine devam edip etmeme konusunda şüpheleri varmış. Alternatif bir çalışma alanı bulmasına yardımcı olacağını düşündüğü için bu projeye katılmış. Şimdi ise hukuk diplomasını almaya ve bunu insan haklarını korumak için kullanmaya kararlı.
Ortak zemin için bir platform
Edanur Aydın (Dilek’le akrabalığı yok) Ankara Üniversitesi'nde hukuk alanında yüksek lisans yapıyor. Projenin farklı kültürlerden ve dünya görüşlerinden gelen insanların nasıl saygı içinde diyalog kurabileceğini ve ortak bir zeminde buluşabileceğini gösterdiğini söylüyor.

EUROPEAN UNION, 2025
Ankara Üniversitesi öğrencisi Edanur Aydın
“Kendimi önyargılı olarak görmesem de çevremin dışındaki insanların sorunlarını anlamakta zorlanıyordum. Projede kırılgan gruplardan bireylerin yaşadıkları sorunları ilk ağızdan dinlemek bakış açımı genişletti. Savunuculuk çalışmalarının bir parçası olarak politika belgeleri yazdık ve Meclis’i ziyaret ettik” ifadelerini kullanıyor Edanur Aydın.

EUROPEAN UNION, 2025
Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencisi Saliba Akay
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okuyan Saliba Akay da “Projede hak savunuculuğu konusunda çok şey öğrendim. Orada pek çok arkadaş edindim” diyor.

EUROPEAN UNION, 2025
Haklar Projesi kapsamında Türkiye artık ülke çapında gençleri, STK'ları ve öğrenci kulüplerini bir araya getiren 650 kişilik bir Haklar Ağı’na sahip
Proje binlerce genci etkiledi
GSM’den Haklar Projesi Direktörü Mehmet Arslan kısa adı Haklar olan “Kırılgan Gruplardan Gençlerin İnsan Haklarını Geliştirmek için Üniversite Gençliğinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında binlerce gence ulaştıklarını söylüyor.

EUROPEAN UNION, 2025
GSM Haklar Projesi Direktörü Mehmet Arslan
Ocak 2025’te tamamlanan proje hakkında Mehmet Arslan şöyle konuşuyor:
“Katılımcılar insan hakları, izleme ve savunuculuk ile sivil gazetecilik konularında eğitim aldı. Yüz yüze atölye ve toplantıların yanı sıra proje dijital katılımı da kapsadı. Türkiye genelinde ilk kez gençleri, sivil toplum kuruluşlarını (STK) ve öğrenci kulüplerini bir araya getiren 650 kişilik Haklar Ağı’nı kurduk. Gençler, önyargılarından hızla sıyrılabilen, hoşgörülü bireyler. Proje, onların potansiyellerini ortaya koymalarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağladı. Elde ettiğimiz sonuçlar Gençlik Eylem Planı ile tamamen örtüşüyor.”

EUROPEAN UNION, 2025
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars
Proje olmanın ötesine geçti
Proje kapsamında farklı kategorilerdeki sivil gazetecilik eğitimine 406 kişi başvurdu, 34 kişi sertifika almaya hak kazandı. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu Aybars, projenin parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade ediyor: “Gençlere nasıl ulaşabileceğimizi düşünürken, aslında gençlerden ne kadar çok şey öğrenebileceğimizi keşfettik. Haklar Projesi, bir ‘proje’ olmaktan öteye geçerek gençlerin düşüncelerini paylaştığı ve kendilerini ifade edebildikleri önemli bir platform haline geldi. Bu projede yer almış olmaktan çok mutluyuz ve Türkiye’nin geleceği adına umut doluyuz.”

EUROPEAN UNION, 2025
MOKİD Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Çelebioğlu
Farklı kültürlerden gençler bir aradaydı
MOKİD Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Çelebioğlu, 7 ildeki farklı kültürlerden gençleri bir araya getirmenin önemini vurgulayarak, “Gençlerin birlikte zaman geçirmesini ve birbirlerine karşı varsa ayrımcı duygularının değişmesini sağlamak bizim için çok önemliydi. Gençler birbirlerine o kadar güzel kenetlendiler ki hala iletişimlerini sürdürüyorlar” diye konuşuyor.

EUROPEAN UNION, 2025
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski
AB’nin bakış açısı
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski ise projenin önemini vurguluyor: “Bu proje AB’nin gençleri güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıtıyor. Bu tür girişimler sadece önyargıları yıkmakla kalmıyor, aynı zamanda daha uyumlu ve hoşgörülü bir toplumun temellerini de güçlendiriyor. Türkiye'deki gençlerin coşkusu ve yeni fikirlere açıklığı, karşılıklı saygı ve anlayış üzerine kurulu ortak bir gelecek için bize büyük umut veriyor” diye konuşuyor.
AB’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) programı kapsamında desteklenen proje Mardin, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Hatay’da uygulandı.
Detaylı bilgi için projenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.haklar.org