Delegation of the European Union to South Sudan

Jača Evropska unija unutar boljeg, zelenijeg i sigurnijeg sveta - ključni principi koji će rukovoditi moj mandat

01/12/2019 - 11:11
From the blog

Imam privilegiju i čast da preuzmem ulogu visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije

 

Imam privilegiju i čast da preuzmem ulogu visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije. U sve više osporavanom i složenom svetu odgovornost za usmeravanje naše zajedničke spoljne politike ne prihvatam olako. Kao globalni lider, Evropska unija pruža stvarni uticaj - u našem neposrednom susedstvu i širom sveta.

Nastojaću da osiguram da Evropska unija i dalje bude pouzdan, kooperativan i principijelan globalni igrač, radeći za sigurniju Evropu i sigurniji svet. Aktivno ću sarađivati sa našim međunarodnim partnerima radi sprečavanja i reagovanja na krize i rešavanja globalnih izazova kao što su klimatske promene, neregularna migracija ili nejednakost. Želim da Evropska unija bude još snažniji akter okrenut svetu i referentna tačka za globalnu stabilnost i razvoj.

Evropska unija ima ono što je potrebno da ispuni ovu ključnu misiju. Imamo na raspolaganju sva sredstva i resurse - od diplomatije do trgovine, razvojne saradnje i upravljanja krizama. Mi postavljamo globalna pravila i standarde i delujemo kao nepokolebljivi branitelj multilateralizma i demokratskih vrednosti. Kombinacija ovih sredstava čini nas liderom u odgovoru na globalne izazove i ukazivanju na put napred. Naša zajednička evropska spoljna i bezbednosna politika čine osnovu za preuzimanje veće uloge u svetu. 

U pomaganju u stvaranju jače Evropske unije rukovodiću se sledećim principima:

realizam: U svetu politike moći moramo da razmišljamo i delujemo kao globalni lider. Moramo da delujemo na osnovu jasne zajedničke vizije naših strateških ciljeva i interesa. Moramo da povežemo unutrašnje i spoljne aspekte naših politika, koristiti njihov uticaj i donositi brže i efikasnije odluke.

jedinstvo: Potrebna nam je zaista integrisana spoljna politika koja kombinuje moć država članica EU i potencijal njihovog zajedničkog delovanja, uz koordinisanu mobilizaciju instrumenata EU. Samo na taj način će se naš zajednički glas čuti glasno i jasno.

partnerstvo: Današnji globalni izazovi zahtevaju kolektivne odgovore. Partnerstvo je deo DNK-a Evropske unije. Multilateralnost je u biti našeg globalnog delovanja. Možda ćemo morati da rafiniramo sistem zasnovan na pravilima i učinimo ga prilagođenim za 21. vek, ali ga nećemo napustiti.

Evropska unija ima odgovornost prema svojim građanima i partnerima širom sveta. Odgovornost za osiguranje sigurnosti i mira, promovisanje održivog razvoja, demokratije i vladavine zakona, osnovnih sloboda i ljudskih prava. Radujem se unapređenju ove vizije i doprinosu u izgradnji jače Evropske unije u okviru boljeg, zelenijeg i sigurnijeg sveta.

Na samom početku mog mandata ću u Madridu prisustvovati otvaranju Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP25 (link je spoljni), pre nego što otputujem u Pariz kako bih odao počast 13 francuskih vojnika koji su nedavno poginuli u Maliju.

Urednički odeljci:

Autor