
IEP este o propunere formulată de Înaltul Reprezentant pentru a institui un nou fond în afara bugetului multianual al Uniunii, în valoare de 10,5 miliarde EUR. Acesta va permite finanțarea acțiunilor operaționale în cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC) care au implicații militare sau în domeniul apărării. Va regrupa mecanisme extrabugetare existente, și anume mecanismul Athena sau Instrumentul financiar pentru pace în Africa, dedicate securității și apărării, depășind lacunele și limitările acestora.
Obiectivul IEP este de:
a crește eficacitatea operațiunilor: IEP este menit să finanțeze costurile comune ale misiunilor și operațiunilor militare din cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) ale UE. Acesta va garanta că finanțarea UE este disponibilă pe o bază permanentă, facilitând astfel mobilizarea rapidă și sporind flexibilitatea. Până în prezent, în cadrul mecanismului ATHENA, o parte relativ mică (între 5 % și 10 %) din costurile operațiunilor militare sunt acoperite printr-o finanțare comună. IEP propune o creștere substanțială a costurilor comune, pentru a se asigura o mai mare solidaritate.
a sprijini partenerii: IEP îi va conferi Uniunii capacitatea de a contribui la finanțarea operațiunilor militare de sprijinire a păcii conduse de partenerii internaționali la scară mondială. Până în prezent, Instrumentul financiar pentru pace în Africa permitea numai finanțarea operațiunilor de sprijinire a păcii conduse de Africa.
a desfășura acțiuni de o mai mare amploare: în prezent, UE dispune de o capacitate limitată de a întreprinde acțiuni militare sau în domeniul apărării, cum ar fi consolidarea capacităților, furnizarea de formare, echipamente sau infrastructură. IEP va contribui la consolidarea capacităților forțelor armate din țările partenere în vederea menținerii păcii, prevenirii conflictelor și abordării provocărilor în materie de securitate. De exemplu, uneori, în misiunile UE de instruire militară, se constată că partenerii nu pot beneficia suficient de elementele învățate în timpul formării, de cele mai multe ori din cauza lipsei echipamentelor sau al instalațiilor de bază. IEP îi va permite UE să ofere un sprijin global prin intermediul unor pachete integrate care pot include activități de formare, echipamente și alte mijloace de sprijin. Astfel, partenerii vor putea reacționa la crize și vor putea aborda provocările în materie de securitate.
IEP va acoperi numai cheltuielile care nu pot fi finanțate în cadrul bugetului Uniunii, din cauza implicațiilor lor operaționale în domeniul militar sau al apărării, astfel cum este prevăzut în Tratatul UE (articolul 41 alineatul (2) din TUE). Acesta va contribui așadar la maximizarea impactului, a eficacității și a durabilității acțiunilor externe ale UE în ceea ce privește pacea și securitatea.
Prin IEP, UE va fi în măsură să facă mai mult și să acționeze mai rapid, utilizând mijloacele militare și de apărare în funcție de necesități.
IEP va fi finanțat prin contribuții din partea statelor membre UE, determinate cu ajutorul unei chei de contribuție bazate pe venitul național brut. Plafonul propus este de 10,5 miliarde EUR, pe o perioadă care coincide cu următorul cadru financiar multianual (CFM).
IEP va simplifica și va raționaliza mecanismele de finanțare anterior diferite, în special mecanismul ATHENA și Instrumentul financiar pentru pace în Africa, permițând în același timp o flexibilitate maximă și o fungibilitate completă. Acțiunile finanțate prin intermediul acestui instrument vor fi decise de Consiliu, iar controlul statelor membre va fi asigurat prin intermediul unui comitet de gestionare.