Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Zdravstvo i socijalna zaštita u fokusu posete ambasadora Fabricija Valjevu

24/09/2020 - 15:39
News stories

Prijemom novih ljudi u Gradski zavod za javno zdravlje u Valjevu skraćene su smene i značajno je olakšan rad u vreme pandemije COVID 19, kaže dr Slađana Mukić iz ove institucije, koja je posao dobila uz pomoć sredstava Evropske unije.

EU je finansirala zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog osoblja iz Srbije na period od šest meseci, a njih desetoro iz Valjeva danas su razgovarali sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Semom Fabricijem. On im se zahvalio što su došli da pruže pomoć u teškoj situaciji koja nas je sve snašla.

„Vlada Srbije zatražila je pomoć u borbi protiv ovog nepoznatog virusa i mi smo uputili maske, respiratore, između ostalog i ove trijažne kontejnere. U junu, Vlada je takođe zamolila da pomognemo tako što ćemo finansijski podržati 200 domaćih zdravstvenih radnika koji su raspoređeni u ustanovama širom zemlje. Danas sam imao prilike da upoznam deset tih zdravstvenih radnika čije zaposlenje finasiramo tokom šest meseci“, navodi ambasador Fabrici, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u procesu.

„Nažalost, virus još nije nestao i sigurno će biti među nama još neko vreme, zato moramo vredno da radimo na pronalasku vakcine. Drago mi je da je EU doprinela jačanju zdravstvenog sistema u Srbiji tokom prethodnih 20 godina, a dodatno smo pružili podršku i solidarnost tokom pandemije COVID-19, kada smo kroz sistem neodložne pomoći obezbedili respiratore, maske i drugu opremu za lekare i pacijente u Srbiji.“, zaključuje ambasador EU.

Direktorka Instituta „Milan Jovanovć Batut“ Verica Jovanović kaže da je ključan faktor u borbi protiv virusa ističe pravovremenu dijagnostiku.

„Zahvaljujem se Delegaciji EU u Srbiji na prepoznavanju značaja pojačanja kapaciteta kada su u pitanju kadrovi. Valjevo je bilo jedan od prvih gradova gde se pojavio COVID-19. Velika je važnost saradnje ustanova. U ovom trenutku imamo 315 osoba koje se leče u bolnici, a jako je važno rano dijagnostikovati virus. Povećavanje broja zdravstvenih radnika značajan su faktor za preventivu“, navodi Jovanović.

Pročitajte još

U pomaže u borbi protiv korona virusa tako što zapošljava 200 srpskih medicinara

EU partnerstvo sa Srbijom: EU najbolji partner i najveći donator već 20 godina – i na prvoj liniji fronta i u borbi protiv COVID-19

Nakon gradskog zavoda za javno zdravlje, ambasador Fabrici posetio je romsko naselje u Valjevu.

„Šta ćeš biti kad porasteš? Policajac? Bravo!“, pitao je ambasador Fabrici jednog od mališana.

Porodice u ovom naselju su u maju i junu ove godine dobile 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć EU najugroženijim porodicama u vreme pandemije koronavirusa.

„Drago mi je što sam imao priliku da obiđem vaše kuće i da popričam sa nekima od vas. Romska zajednica je najveća manjina u Evropi a istovremeno i najviše duskriminisana. Evropska unija trudi se da poboljša živote pripadnika romske zajednice. Potrebno je da srušimo barijere, da deci omogućimo obrazovanje, roditeljima posao, porodicama kuće. EU je donirala 30 miliona evra za ove potrebe – više romskih učenika, više Roma ima dokumenta“, rekao je ambasador Fabrici.

U obilasku romskog naselja učestvovala je i potpredsednica Vlade i predsednica koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja Zorana Mihajlović.

„Naša najvažnija funkcija jeste da vodimo računa o svim našim građanima i građankama, posebno o osetljivim grupama, a Romi i Romkinje svakako pripadaju toj grupi“, navodi potpredsednica Vlade.

Ona je poručila i da je na deci da idu u školu, a na odraslima da im omoguće bezbedne uslove za to.

„Još puno je posla pred nama. Moj poziv svim Romima i Romkinjama – nemojte da se suzdržavate, dođite kod svog gradonačelnika, niste ništa drugačiji od drugih, iako mnogi pokušavaju da vas ubede u to, tražite posao, da deca idu u školu“, navodi ministarka Mihajlović.

Direktor asocijacije koordinatora za romska pitanja, Dragan Gračanin napominje važnu ulogu koju EU igra u celom procesu.

„Počeli smo da mapiramo zdravstvene rizike u Srbiji i da ih adresiramo. Naučili smo važnu lekciju – mi smo u 21. veku a pričamo o esencijalnim stvarima kao što su struja i voda. Za sve što treba, slušalicu nam uvek digne Evropska unija, a imamo podršku i na nacionalnom nivou“, navodi Gračanin.

Poseta ambasadora Fabricija Valjevu realizovana je u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za realizaciju projekata (UNOPS).

Pročitajte još

Pomoć Romima u Srbiji tokom pandemije

Languages:
Urednički odeljci: