Delegacioni i Bashkimit Europian në Republikën
e Maqedonisë së Veriut

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 170

Sot është Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, Transfobisë dhe Bifobisë (IDAHOT). Me këtë rast, dua ta fokusoj këtë blog tek njerëzit që ende vuajnë nga diskriminimi dhe dhuna për shkak të identitetit të tyre dhe sepse nuk mund të jetojnë e të dashurojnë lirshëm dhe sipas dëshirës së tyre. Më konkretisht, ky është një homazh ndaj komunitetit të lezbikeve, homoseksualëve, biseksualëve, transgjinorëve dhe interseksualëve (LGBTI+) dhe të gjithë aktivistëve LGBTI+ që mbrojnë të drejtën për të qenë vetvetja.

 

 

Të gjithë në Bashkimin Evropian duhet të ndjehen të sigurt dhe të lirë të jenë vetvetja. Ne kemi nevojë për barazi për të gjithë dhe barazi në çdo kuptim të fjalës.

Në Ditën Ndërkombëtare kundër Homofobisë, Transfobisë dhe Bifobisë, Bashkimi Evropian kremton pasurinë e diversitetit njerëzor dhe të drejtën e çdo njeriu të krenohet me atë që është, ta përcaktojë identitetin e vet, dhe të dashurojë personin që zgjedh.

Flamuri shtetëror dhe ai i BE-së u ngritën më 9 maj para një prej spitaleve kryesore në Shkup, në nder të mjekëve dhe infermierëve që punojnë pa u lodhur duke luftuar koronavirusin. Solidariteti që ata përfaqësojnë dhe solidariteti që BE-ja ia ofroi vendit dhe rajonit bëri moton e shënimit të Ditës së Evropës këtë vit. Ndërsa krijimtaria e pjesëmarrësve në program, ndihmoi qytetarët të qëndrojnë së bashku në distancë dhe të kremtojnë Evropën në rrethana të ndryshme!

Më 9 maj ne shënojmë Ditën e Evropës. 70 vjetori i Deklaratës së Shumanit ofron një mundësi për të reflektuar për atë se çka nënkupton integrimi evropian dhe për rolin e BE-së në botë. Dua të përdor këtë postim në ‘blog’ për ta bërë këtë nga një këndvështrim personal, për të treguar se pse Evropa si ide dhe projekt politik ia vlen të mbrohet

 

Ndërsa pandemia e Covid-19 nuk lejon mbledhje fizike në Ditën e Evropës si në vitet e kaluara, sigurisht që na jep arsyen për të festuar 9 majin edhe më zhurmshëm se kurrë.

Në vigjilje të takimit më 6 maj nëmes BE-së dhe rajonit, Bashkimi Evropian e përforcon mbështetjen e vet ndaj Ballkanit Perëndimor për ta trajtuar krizën me virusin korona.

Pages