Делегација на Европската Унија во Република
Северна Македонија

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 155

 

 

Во Европската Унија сите треба да се чувствуваат безбедно и да ја имаат слободата да бидат она што се. Потребна ни е еднаквост за сите и еднаквост во секоја смисла на зборот.

Languages:

По повод Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата, Европската Унија им оддава признание на човековата различност во сето нејзино богатство и на правото на секоја личност да биде горда на она што е, да го дефинира сопствениот идентитет и да ја љуби личноста која ја избрала.

Languages:

Знамиња на државата и на ЕУ се издигнаа на 9 Мај пред една од главните болници во Скопје, во чест на лекарите и останатиот здравствен персонал кои неуморно работат борејќи се со корона вирусот. Солидарноста што тие ја претставуваат и солидарноста што ЕУ ја покажа кон земјата и регионот беа мотото на годинашното одбележување на Денот на Европа. А креативноста на учесниците во програмата им помогна на граѓаните да останат заедно на далечина и да ја слават Европа во поинакви услови!

Languages:

На 9 Мај го одбележуваме Денот на Европа. Седумдесетгодишнината од Шумановата декларација е можност да размислиме што значи европската интеграција и која е улогата на ЕУ во светот. Го користам овој напис во блогот да го направам тоа од личен агол; да образложам зошто вреди да се брани Европа како идеја и политички проект.

 

Пандемијата на ковид-19 не ни дозволува физички да се собереме за Денот на Европа како во претходните години, но сигурно ни дава причина да го прославиме 9 Мај погласно од кога било порано.

Languages:

Во пресрет на состанокот закажан за 6 мај меѓу ЕУ и регионот, Унијата ја засилува поддршката за Западен Балкан во справувањето со корона-кризата.

Languages:

Амбасадорот Самуел Жбогар даде свој придонес во ТВ емисијата „Астрорум“ со лично интервју, во кое зборува за книгите, хобијата, спомените, вредностите... Неодминливо се осврна на предизвиците кои кризата со корона вирусот им ги наметна на светот и на поединецот, но и на лекциите кои може да се извлечат од ситуацијава и да помогнат планетава да стане подобро место.

Languages:

Pages