Делегација на Европската Унија во Република
Северна Македонија

Печат и медиуми

Отворен е конкурсот за истражувачки стории од земјите на Западен Балкан и Турција за годишната „Награда од Европската Унија за истражувачко новинарство“.
Languages: Shqip По повод Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата, Европската Унија ја повторува својата непоколеблива определба да ги унапредува и заштитува правата на лезбејките, геј мажите, бисексуалните, трансродните и интерсексуалните (ЛГТБИ) лица. Ширум светот и
Додека новата кампања на Делегацијата на ЕУ зема замав, запознајте ги луѓето кои со своето делување испраќаат порака дека чистењето на ѓубрето околу нас е одговорност на сите нас. Сања Бошковска https://www.youtube.com/watch?v=uHjHItyEXQQ   Владимир Крстевски https://www.youtube.com/watch?v
Делегацијата на ЕУ ја почна кампањата „Враќање во школските клупи“. Емилија Белогаска, во придружба на амбасадорот Самуел Жбогар, го посети нејзиното поранешно училиште за да го сподели личното искуство со ЕУ. Сепак, приоритет имаа мислењата, грижите и очекувањата на сегашните ученици – идни граѓани
Слобода, стабилност и подобар животен стандард – ова се вредностите и очекувањата кои средношколците најчесто ги поврзуваат со ЕУ. Актерот Дритон Вејсели, кој беше дел од дебатата на учениците од Демир Хисар со амбасадорот на ЕУ Самуел Жбогар, вели дека популарната ТВ серија во која игра покажува
ЕУ помага во заштитата и промовирањето на природните убавини: отворен информативен центар за посетителите на Куклица
Низ милениумите, природната ерозија обликувала над 120 камени столба кои наликуваат на луѓе на локалитет во близина на Кратово. За оние што повеќе сакаат митови отколку научни факти, легендата вели дека станува збор за сватови кои се скамениле откако ги проколнала поранешната девојка на младоженецот
Амбасадорот Жбогар ја претставува во интервју за МРТВ новата кампања на ЕУ за поддршка на еко-активизмот #ZaCistoKakoDomaIsto
Делегацијата на ЕУ започна кампања насловена „За чисто како дома исто“ со цел да помогне во подигнувањето на јавната свест за заштитата на животната средина, да ги поддржи еко-активистите, да поттикне повеќе луѓе да им се приклучат на таквите активности во нивните соседства, како да ги охрабри
Интервју на амбасадорот Жбогар за Сител ТВ по повод објавувањето на годишниот извештај на ЕК: Чиста препорака за почнување преговори
Северна Македонија направи значајни промени. Таа е единствената земја во регионот каде сите политички чинители се собраа на иста маса кај претседателот на државата по повод извештајот за да разговараат за иднината. Земјата е единствена во регионот и по тоа што опозицијата разговара во Парламентот со
Во текот на 2018-та- Европската година на културно наследство, над 6,2 милион луѓе учествуваа на повеќе од 11.700 настани низ 37 земји.
The Corridor X is the most important international route which passes through the country. It connects Salzburg and Thessaloniki through Ljubljana, Zagreb, Belgrade and Skopje. It connects the region with the rest of Europe. It connects current and future member states.
The new motorway section, which is within the Corridor 10, is part of the total European Union investments in the country's transport infrastructure, which in the past few years reached almost 325 million euro. The new highway from Demir Kapija to Smokvica, 28.2 km long, provides significant
Editorial Sections: Republic of North Macedonia Итни реформски приоритети
Editorial Sections: Republic of North Macedonia 20161109_report_the_former_yugoslav_republic_of_macedonia_mk.pdf
Regions: Europe and Central Asia Western Balkans Republic of North Macedonia Show in content: