Delegacioni i Bashkimit Europian në Republikën
e Maqedonisë së Veriut

Gëzuar ditëlindjen e 1-rë, Shtëpia e Evropës!

05/11/2020 - 17:37
News stories

Mbi 100 ngjarje të brendshme me më shumë se 3,400 pjesëmarrës dhe mbi 120 folës të ftuar. Këto janë disa nga arritjet e vitit të parë të Shtëpisë së Evropës në Shkup. Krijuar si një vend për të rinjtë për t'u takuar, për të krijuar kontakte dhe ide mbi atë si të formojnë një të ardhme më të mirë për veten e tyre dhe Maqedoninë e Veriut, suksesi i Shtëpisë së Evropës frymëzoi Delegacionin për të hapur qendra të ngjashme në qytete të tjera.

 

Muzikantë që interpretojnë xhaz, piktorë që krijojnë art të drejtpërdrejtë, artistë mimikë që tregojnë histori pa fjalë ... Kjo është mënyra se si dritaret ballore të Shtëpisë së Evropës argëtuan kalimtarët dhe një audiencë të madhe në Facebook me rastin e ditëlindjes së saj të parë dhe në kohë pandemie.

Më 4 nëntor 2019, Presidenti i Parlamentit Evropian David Sassoli përuroi Shtëpinë e Evropës me mesazhin: të rinj, ky është një vend për ju që të takoheni, të shkëmbeni ide dhe të lidheni me njerëz të tjerë, në mënyrë që të krijoni mundësi të reja për veten tuaj dhe për vendin tuaj.

Një vit më vonë, Shtëpia e Evropës ka të gjitha arsyet të krenohet me atë që ka arritur. Përveç shumë ngjarjeve në kuadër dhe jashtë ambienteve të saj (të tilla si vizitat në shkollat ​​e mesme dhe aksionet e pastrimit të mjedisit në të gjithë vendin) që përfshijnë qindra folës dhe mijëra pjesëmarrës, Shtëpia e Evropës ka organizuar debate në internet, transmetime të drejtpërdrejta dhe podcast si një mënyrë për të vazhduar punën e saj gjatë pandemisë.

 

 

Padyshim, Covid-19 gjithashtu ka përcaktuar formatin e programit të ditëlindjes. Itinerari i plotë ditor në internet nuk ishte i kufizuar në shfaqjet në dritaret ballore të Shtëpisë së Evropës. Një aplikacion celular i quajtur 'Virtual Europe House' - i krijuar për të rinjtë për të organizuar, ndarë ose marrë pjesë në ngjarje me interes të tyre - u lansua. Ambasadori Dejvid Gir dhe dhjetë ambasadorët dhe atashetë e rinj evropianë nga Maqedonia e Veriut debatuan për sfidat e brezit të ri. Programi përfundoi me një mbrëmje në internet me një DJ lokal.

 

 

Shtëpia e Evropës planifikon të festojë ditëlindjen e saj të ardhshme në më shumë ambiente, me akoma më shumë aktivitete dhe më shumë mundësi për të rinjtë. Pas reagimeve të mëdha pozitive për punën e Shtëpisë së Evropës në Shkup, është planifikuar të hapen Shtëpi të Evropës në Kriva Pallankë dhe Strumicë së shpejti.