Делегација на Европската Унија во Република
Северна Македонија

Патување во ЕУ од Република Северна Македонија

12/05/2016 - 12:30
Travel to the EU

Оваа страница обезбедува информации за патување до и од ЕУ за Република Северна Македонија, како и за прашања што се однесуваат на студиски патувања и пристапување до информации за ЕУ.

Граѓаните на Република Северна Македонија може да патуваат во Шенгенската област на ЕУ без виза.

Безвизниот режим стапи на сила во 2009 година и се однесува на луѓето кои поседуваат биометриски пасоши. Тие може да патуваат во земјите опфатени со Шенген до 90 дена во период од шест месеци.

Луѓето кои немаат биометриски пасош и жители кои имаат српски пасош сеуште имаат потреба од визи. Истото се однесува за оние кои планираат да работат во текот на краткиот престој - или кои сакаат да останат подолго од 90 дена. Потребни се и визи и работни дозволи.

За повеќе информации:

АВСТРИЈА

Миле Поп Јорданов 8

1000 Скопје

тел: + 389 2 3083400

говорна пошта: +389 2 3083700

факс: +389 2 3083350

Работно време

Понеделник – петок: 8.00 – 13.00 (only by appointment)

центар за повици: +389 2 3084984 (Понеделник – четврток: 12.30 – 15.30)

БУГАРИЈА

Иво Рибар Лола 40

1000 Скопје

тел:+389 2 3229 444, +389 2 3246 491

факс: +389 2 3246 493

E-mailsecretary@bgemb.org.mk

Работно време

Понеделник-петок: 09.00 - 14.00

понеделник-петок: 10.00 - 12.00

Конзуларно одделение

улица 1 Мај, 53

Битола

тел: +389 47 202 963, +389 47 202 964,

+389 47 202 893, +389 47 202 894

факс: +389 47 202 947

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА

Булевар Краља Александра 22

11000 Белград

Србија

тел.: +381-11-323-0133, -0134

факс: +381-11-323-6448

E-mailconsulate_belgrade@mzv.cz

веб-страницаwww.mzv.cz/belgrade

Работно време

Понеделник – четврток: 9.00 – 12.00

ЕСТОНИЈА

Karwiñska str. 1

Варшава 02-639

Полска

тел: + 48 22 88 11 810, + 48 22 88 11 811

факс: + 48 22 88 11 812

ФРАНЦИЈА

Салвадор Аљенде 73

1000 Скопје

тел : +389 2 32 44 300

факс : +389 2 32 44 315

Работно време

Понеделник - петок: 9.30 – 12.30

Само со закажување на телефон: 058 058 333

Земји кои ги претставува : Шпанија, Португалија, Исланд

ГРЦИЈА

Борка Талески 6

1000 Скопје

тел: +389 2 32 19 260

факс: +389 2 31 15 718

Работно време

Понеделник – петок: 08.30 - 16.00

Лице за контакт: Mrs Natasha Markovska

Броеви на центрите за повик: 058 058 000 (само за општи информации)

Канцеларија за конзуларни, економски и комерцијални работи

Томаки Димитровски 39

7000 Битола

тел: +38947 237350 – 237340

факс : + 389 47 220310

E-mail : grofficeБитола@mfa.gr

Ireland

Договорот за олеснување на визниот режим не важи за Ирска

Carlton Savoy Building

Mostová 2

811 02 Братиславa

Словачка Република

тел: + 421 2 5930 9611

факс: + 421 2 5443 0690

E-mail : bratislava@dfa.ie

Работно време

Понеделник-петок: 09.00 - 12.30

Визно одделение: Понеделник- петок: 09.00 - 12.30

ЛАТВИЈА

Министрство за надворешни работи на Република Латвија

36, Brivibas Blvd.

Рига, LV 1395

Латвија

тел: + 37 1 701 6140

факс: + 37 1 732 1588

E-mailmaija.manika@mfa.gov.lv

LUXEMBOURG

За да добиете виза упатете се на Холандија

ХОЛАНДИЈА

Ленинова 69-71

1000 Скопје

тел: +389 2 3109250

веб-страница: www.nlembassy.org.mk

Работно време

Конзуларно одделение:

Понеделник – петок: 9.00 - 11.30

Центар за повици:

тел: +389 2 3109250 (Понеделник – четврток: 13.00 – 14.00, петок: 12.00 - 13.00)

Земји кои ги претставува: Белгија, Луксембург

ПОРТУГАЛИЈА

Владимира Гациновица, 4

11040 Белград

Србија

тел: +381 11 2662 895, +381 11 2662 897, +381 11 2662 894

факс:+381 11 2662 892

E-mailembporbg@yubc.net

За да добиете виза упатете се на ФРАНЦИЈА

СЛОВАЧКА

Булевар уметности 18

Нови Београд

110 70 Белград

Србија

тел: +381 11 22 23 800

факс: +381 11 22 23 820

E-mailembassy@belehrad.mfa.sk

веб-страницаwww.belehrad.mfa.sk

Работно време

Понеделник – вторник: 9.00 – 12.00 (за индивидуални апликации за виза)

петок: 9.00 – 12.00 (за туристички агенции и групи)

ШПАНИЈА

27 Март, 7

1000 Скопје

тел: +389 2 3231 002, +389 2 3220 717

факс: +389 2 3220 612

E-mailemb.skopje@maec.es

Конзуларно одделение:
тел: 
+389 2 3215 411 локал 2

Работно време
понеделник - петок: 09.00 - 14.00

ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО

Договорот за олеснување на визниот режим не важи за Обединетото Кралство

Салвадор Аљенде 73

1000 Скопје

тел: +389 2 3299 299

факс: +389 2 3179 729

E-mailvisamailskopje@fco.gov.ukConsular.Skopj@fco.gov.uk

ШВЕДСКА

8-ма Ударна Бригада бр. 2

тел: +389 2 3297 898 (Понеделник-четврток: 14.00-16.00)

Работно време

Понеделник - четврток: 09.00 - 12.00

БЕЛГИЈА

Pl. Veltchova Zavera 1

Софија 1164

Бугарија

тел: +359 2 988 72 90, +359 2 988 72 95

факс: +359 2 963 36 38

E-mailsofia@diplobel.be

За да добиете виза упатете се на Холандија

КИПАР

High Union of the Republic of Cyprus

106 Jor Bagh

New Delhi 1100003

India

тел: +91-11-2469 7503

факс: +91-11-2462 8828

Emaildelhihic@mfa.gov.cy

Consulate-General of the Republic of Cyprus

102F Pasir Panjang Road, #08-03

Singapore 118530

тел: 62719659

факс: 62715211

Emailcyprussg@singnet.com.sg

Амбасада на Република Хрватска 
Букурешка бр.91

1000 Скопје

Тел.: +389 2 3248 170, +389 2 3248 171

Факс: +389 2 3246 004

Конзуларно одделение:

Тел.: +389 2 3248 173, +389 2 3248 174

Факс: +389 2 3246 004

Е-мејл:  croemb.skopje@mvep.hr

Интернет страна:  http://mk.mvep.hr/mk/​www.mvep.hr

Работно време:

Понеделник – петок: 08.30-16.30

Конзуларно одделение:

Понеделник – четврток: 10.00-12.00

ДАНСКА

Договорот за олеснување на визниот режим не се применува за Данска

Führichgasse 6,

Postfach 298

A - 1010 Виена

Австрија

тел: +43 1 512 79 04 0

факс: +43 1 513 81 20

E-mailvieamb@um.dk

Работно време:

Понеделник-петок: 08.30 - 10.00

Конзуларно одделение: Понеделник-петок: 09.00 - 11.00

ФИНСКА

Министерство за надворешни работи

P.O. Box 176

FIN - 00161 Хелсинки

Финска

тел: +358 9 1605 5017, +358 9 1605 6557

факс: +358 9 1605 5650

E-mailsanomat.um@formin.fi

Работно време

Понеделник – петок: 08.00 - 1600

Конзуларно одделение: Понеделник – петок: 08.00 - 16.00

ГЕРМАНИЈА

ул. Леринска 59

1000 Скопје

тел.: +389 2 309 39 00

факс: +389 2 309 38 99

E-maildtboskop@on.net.mk

Работно време

Понеделник – петок: 08.00 - 11.00

Работно време на визното одделение за доставување на апликации:

Понеделник - петок: 08.00 – 10.00

Апликациите за посета на семејствата се примаат само во четврток.

Прашања за визи: +389 2 309 38 01

УНГАРИЈА

Миле Поп Јорданов 12

Скопје 1000

тел: +389 2 30 90 858

факс: +389 2 30 90 849

E-mailconsulate.skp@kum.hu

Работно време

Понеделник, Wednesday, четврток: 9.00 - 11.00 (за граѓани/жители на поранешна Југословенска Република Македонија)

вторник: 9.00 – 13.00 (за иматели на патни документи од UNMIK, само со закажување)

за нформации: јавете се помеѓу 8.30 - 16.00 или напишете E-mail

Земји кои ги претставува : Литванија

ИТАЛИЈА

Улица 8-ма Ударна Бригада, 22

Скопје

тел. +389 2 3236500

факс +389 2 3236505

www.ambskopje.esteri.it

Работно време

Понеделник, Wednesday, петок: 8.30 - 14.30

вторник, четврток: 8.30 - 17.30

Информации за постапка за виза:

IVAO (Италијанска канцеларија за апликации за визи)

Никола Карев бр.20,

Скопје

тел: +389 2 2402280

веб-страница : www.ambskopje.esteri.it

Земји кои ги претставува: Малта

Lithuania

За да добиете виза упатете се на Унгарија

МАЛТА

За да добиете виза упатете се на Italy

Palestrinastrasse 7

D-80639 Минхен

Германија

тел: +49 89 17 77 88

факс: +49 89 17 47 07

E-mailstratcom@t-online.de

Канцеларија во Скопје

Бул. Александар Македонски б.б.

Хотел Континентал (апартман 318)

1000 Скопје

тел: +389 2 3118 348

факс: +389 2 3230 975

E-mailsmom_mk@yahoo.com

Полска

Ѓуро Ѓаковиќ 50

1000 Скопје

тел./факс: 00389 2 3133057

E-mailambpol@unet.com.mk

Работно време

вторник - петок: 10.00 - 13.00 (visa issues)

Информации за виза:

тел: +389 2 3133057

РОМАНИЈА

Рајко Жинзифов 42

1000 Скопје

тел: +389 2 322 80 55, +389 2 322 80 57

факс: +389 2 322 80 36

E-mailromanamb@cadis.net.mk

Конзуларно одделение

тел: +389 2 322 80 58

факс: +389 2 322 80 36

E-mail : consular_section@cadis.net.mk

Работно време

Понеделник-четврток: 09.00 – 12.00

СЛОВЕНИЈА

Водњанска 42

Скопје

тел: +389 2 3178 730, 3178 734, 310 30 41

веб-страницаwww.mzz.gov.si

Работно време

вторник - петок: 9.00 – 12.00

центар за повици: Понеделник- петок: 9.00 - 13.00

тел: +389 2 3178 730, 3178 734 (информации за визи и дозволи за престој)

Еразмус+ е програма на Европската Унија за образование, обука, млади и спорт. Помеѓу 2014 и 2020 година, ќе обезбеди можности за четири милиони луѓе да учат, да се обучуваат и да стекнуваат животно искуство во странство.

Еразмус+ заменува бројни постари програми, вклучувајќи меѓународна програма за размена наречена Еразмус Мундус.

Еразмус Мундус заврши во декември 2013 година, иако проектите во одвивање ќе се завршат до крајот на нивните договори.

Погледнете го веб порталот на Еразмус+ Дел за ресурси за информации за лингвистичката поддршка, документи за апликанти и управување со предлози.

Инфо центарот на ЕУ беше основан од страна на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија.

Центарот има за цел да и обезбеди на општата јавност точни и сеопфатни информации за ЕУ и нејзините активности.

Контакти
Address: Sv Kiril i Metodij 52B, 1000 Skopje
Telephone/ Telefax: (+389 2) 3296363
E-mail: euinfo@euic.mk

Делегацијата на Европската Унија има воспоставено мрежа на ЕУ информативни точки во 13 градови низ земјата. Тие обезбедуваат место каде граѓаните може да научат за ЕУ – нејзините институции, политики, програми и односи со Република Северна Македонија.

Детали за контакт

ЕУ инфо точка Куманово

Општина Куманово
Општински информативен центар
Address: "11 Oktomvri" bb
1300 Kumanovo
Tel: (++ 389 031) 475 800
(++ 389 031) 475817
(++ 389 031) 432 650
e-mail: kumanovo@euinfopoint.mk 

ЕУ инфо точка Кочани

Општина Кочани
Општински информативен центар
Address: "Rade Kratovce" 1
2300 Kocani
Tel. (++ 389 033) 279 554
e-mail: kocani@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Битола

Општина Битола
Општински информативен центар
Address: bul. "1 Maj" bb
Tel. (++ 389 047) 208 336
7000 Bitola
e-mail: bitola@euinfopoint.mk 

ЕУ инфо точка Кавадарци

Општина Кавадарци
Address: "Marsal Tito" bb
1430 Kavadarci
Tel. (++389 043) 400 217
Tel. (++389 043) 456 107
e-mail: kavadarci@euinfopoint.mk 

ЕУ инфо точка Гостивар

Општина Гостивар
Општински информативен центар
Address: Bul. "Braka Gjinovski" br. 61
1230 Gostivar
Tel. (++389 042) 218 167
e-mail: gostivar@euinfopoint.mk  

ЕУ инфо точка Тетово

Општина Тетово
Address: Ul. "Dervis Cara" bb,
1200 Tetovo
Tel. 070 548 576
e-mail: tetovo@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Велес

Општина Велес
Address: ul. "Panko Brasnar" br. 1
1400 Veles
Tel. (++ 389 043) 232 406 lok. 226
e-mail: veles@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“

Address:bul. Goce Delchev br. 6, 1000 Skopje
Tel. (++ 389 02) 3226 846
e-mail: nul@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Гевгелија

Address: Ul. “Dimitar Vlahov” 4
Tel. 034 213 843
1480 Gevgelija
e-mail: gevgelija@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Охрид

Address: Ul. “Dimitar Vlahov” 57
Tel. 046 230 175
6000 Ohrid
e-mail: ohrid@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Дебар

Address: Ul. “8mi Septemvri” bb
Tel. 046 831 196
1250 Debar
e-mail: debar@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Струмица

Address: “Blagoj Muceto” 26
Tel. 034 349 040
2400 Strumica
e-mail: strumica@euinfopoint.mk

ЕУ инфо точка Крива Паланка

Address: “St. Joakim Osogovski” 175
Tel. 031 375 035
1330 Kriva Palanka
e-mail: krivapalanka@euinfopoint.mk

EUi обезбедува широка лепеза на документација поврзана со ЕУ, која е од особена вредност за академици, владини тела и бизниси. Достапен е бесплатен пристап до повеќе од 1 500 публикации и над 10 000 книги објавени од институциите на ЕУ.

Република Северна Македонија има три EUi(s), од кои сите се отворени за јавноста:

EUi - ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ

Address: Ekonomski fakultet, Univerzitet "Sv Kiril i Metodij",
bul. "Krste Misirkov" bb,
1000 Skopje
Tel. (++389 02) 3286 835
Tel. (++389 02) 3286 860
e-mail: eui-sk@eccf.ukim.edu.mk 

EUi - ФАКУЛТЕТ ЗА АДМИНИСТРАЦИЈА И УПРАВУВАЊЕ СО ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМИ, БИТОЛА 

Address: Fakultet za administracija i menadzment na informaciski sistemi, Univerzitet "Sv. Kliment Ohridski", "Partizanska" bb
7000 Bitola
Tel. (++389 047) 259923
Fax. (++389 047) 259 917
e-mail: eui-bt@famis.edu.mk

EUi - УНИВЕРЗИТЕТ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА, ТЕТОВО

Address: Univerzitet na Jugoistocna Evropa, "Ilindenska" bb
1200 Tetovo
Tel. (++389 044) 356205
fax. (++389 044) 356 001
e-mail: eui-te@seeu.edu.mk

Работно време

EUi се отворени секој работен ден, од 07.00 до 15.00 (Скопје); 09.00 до 17.00 (Битола); 08.00 до 16.00 (Тетово).

Европскиот информативен и иновативен центар (EIIC) е дел од Европската мрежа на претпријатија управувана од ЕУ.

Главната цел на EIIC е да помогне на мали и средно големи претпријатија (SME) да се натпреваруваат на глобалниот пазар. За тоа, центарот нуди поддршка на SME во области како:

  • иновации,
  • трансфер на технологија и
  • права од интелектуална сопственост.

Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје го координира конзорциумот EIIC. Членови на конзорциумот се Фондацијата за управување и индустриско истражување и Економската Комора на Македонија.

Со воспоставување контакт со која било од овие институции, SME може да добијат бесплатни услуги од мрежата.

Детали за контакт:

Европски информативен и иновативен центар – EIIC
Универзитет Св. Кирил и Методи - Скопје – координатор
Bul. Krste Misirkov bb 1000 Skopje
Tel. ++389 2 3 29 32 04
E-mail: eiicm@ukim.edu.mk

Веб-страница: http://www.een.mk/

Исто така видете

Languages: