Delegacioni i Bashkimit Europian në Republikën
e Maqedonisë së Veriut

Në vigjilje të Samitit BE - Ballkani Perëndimor, shoqëria civile diskuton se si të krijohet qëndrueshmëri ndaj dezinformimit

04/10/2021 - 17:35
News stories

Në edicionin e dytë për edukim mediatik të konferencës BE-Ballkani Perëndimor, BE-ja mblodhi kontrollues faktesh, gazetarë, të rinj dhe autoritete nga Ballkani Perëndimor dhe pjesa tjetër e Evropës për të diskutuar për ndërtimin e qëndrueshmërisë ndaj dezinformimit. Ngjarja tërhoqi vëmendjen e rreth 700 shikuesve në internet, përveç auditorit të pranishëm në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Shkup.

© Mim (Macedonian Institute for Media)

 

Në vigjilje të samitit BE-Ballkani Perëndimor (Brdo, 6 tetor 2021), edicioni i dytë i konferencës për edukim mediatik BE-Ballkani Perëndimor u zhvillua më 27 shtator 2021, si një ngjarje hibride online dhe me pjesëmarrje personale në Shkup, Maqedonia e Veriut.

Duke iu drejtuar konferencës, Përfaqësuesi i Lartë i BE -së/Nënkryetari Zhozep Borrell tha:

“Përballja me dezinformatat kërkon një qasje të të gjithë qeverisë që lehtëson pjesëmarrjen e të gjithë shoqërisë. Pas 10 ditësh, do të mbahet Samiti Bashkimi Evropian-Ballkani Perëndimor, ngjarja më e rëndësishme e nivelit të lartë për diskutimin e marrëdhënieve tona. Nuk ka asnjë dyshim nga ana e Bashkimit Evropian: Ballkani Perëndimor është në zemër të Evropës dhe ne ndajmë përgjegjësinë për ndërtimin e një Evrope paqësore, të begatë dhe të bashkuar. Dhe ne gjithashtu ndajmë përgjegjësinë për të komunikuar në lidhje me të."

Ai tha gjithashtu se “Konferenca është një shembull i qartë i bashkëpunimit produktiv midis njerëzve të Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian për të trajtuar sfidat e përbashkëta. Të investosh në fuqizimin e njerëzve të Ballkanit Perëndimor do të thotë të investosh në një Evropë më të fortë. ”

 

 

Përpara Samitit të ardhshëm Bashkimi Evropian - Ballkani Perëndimor, përfaqësues nga Ballkani Perëndimor dhe BE-ja shkëmbyen mendime mbi çështjet e dezinformimit, mediat sociale dhe sfidat për gazetarinë profesionale dhe rëndësinë e edukimit mediatik në mjedisin e ri mediatik.

Kjo ngjarje është pjesë e një varg angazhimesh publike dhe qytetare nga Ballkani Perëndimor që kontribuojnë në diskutimet e Konferencës për të Ardhmen e Evropës (CoFoE). Përfundimet e Konferencës të orientuara drejt politikave do të ngarkohen në platformën e CoFoE.

 

Konferenca e edukimit Mediatik BE-Ballkani Perëndimor

Edicioni i dytë i konferencës BE-Ballkani Perëndimor për edukim mediatik u hap nga Kryetari i Maqedonisë së Veriut Stevo Pendarovski, Përfaqësuesi i Lartë/Zëvendëskryetari Zhozep Borrell, Shefi i Delegacionit të BE-së Dejvid Gir dhe Drejtoresha e Institutit Maqedonas për Media Biljana Petkovska.

Konferenca pati një numër folësish dhe pjesëmarrësish të dalluar nga Ballkani Perëndimor dhe BE-ja, përfshirë Rosana Aleksoska, Shoqata e Qytetarëve "MOST" të Maqedonisë së Veriut; Klodiana Kapo, Drejtoreshë e Shërbimit të Kontrollit të Fakteve “Faktoje” të Shqipërisë; Dragana Zarkovic Obradovic, Drejtore nacionale e BIRN nga Serbia; Agron Bajrami, Kryeredaktor i gazetës Koha Ditore të Kosovës; Tijana Cvjetićanin, Redaktore e “Raskrinkavanje” të Bosnjës dhe Hercegovinës, dhe Milan Jovanovic, Studiues i Qendrës Digjitale të Mjekësisë Ligjore të Malit të Zi.

Konferenca u organizua nga BE -ja dhe Instituti Maqedonas për Media (MIM), si pjesë e aktiviteteve të BE-së që synojnë ndërtimin e qëndrueshmërisë ndaj dezinformimit në Maqedoninë e Veriut dhe rajonin e Ballkanit Perëndimor duke investuar në edukimin mediatik dhe mbështetjen e shoqërisë civile dhe lirisë së medias.

Edicioni i parë i konferencës me titull "Edukimi mediatik dhe lufta kundër dezinformimit në kohën e pandemisë" u zhvillua në internet dhe me vendndodhje në Bruksel, Sarajevë dhe Banja Llukë (Bosnjë dhe Hercegovinë) më 29 shtator 2020.

Përfundimet e Konferencës do të merren parasysh për aktivitetet pasuese që do të mbajnë të angazhuar komunitetin për ndërtimin e qëndrueshmërisë ndaj dezinformimit deri në edicionin e ardhshëm të tubimit për edukim mediatik BE- Ballkani Perëndimor, i cili është planifikuar për vitin 2022.

Autori