Hvitebok om europeisk forsvar og «ReArm Europe»-planen

Verdensordenen er i endring, og Europa står overfor nye og alvorlige sikkerhetsutfordringer. For å utvikle nødvendig militær kapasitet og beredskap, må europeiske medlemsland handle i fellesskap, vise solidaritet og investere i et styrket, kollektivt forsvar.
Den 19. mars 2025 la Europakommisjonen og EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Kaja Kallas, frem hviteboken for europeisk forsvar: «White Paper for European Defense – Readiness 2030». Hviteboken gir et rammeverk for «ReArm Europe»-planen, og danner grunnlaget for en betydelig opptrapping av europeiske forsvarsinvesteringer. Dokumentet peker ut nødvendige tiltak for å gjenoppbygge europeisk forsvarsevne – gjennom håndtering av kritiske kapasitetsmangler, etablering av en sterk, konkurransedyktig og bærekraftig forsvarsindustriell base i Europa, og fortsette den urokkelig støtten til Ukraina. I hviteboken trekkes også Norge frem som en viktig samarbeidspartner.
«ReArm Europe»-planen
Hviteboken for europeisk forsvarsberedskap må forstås i sammenheng med «ReArm Europe»-planen, som ble lansert av kommisjonspresident Ursula von der Leyen 4. mars 2025 og diskutert på EU-toppmøtet to dager senere. Planen representerer Europakommisjonens ambisjon om å mobilisere inntil 800 milliarder euro til forsvarsinvesteringer, blant annet gjennom å:
- Fremme bruken av offentlige investeringer på nasjonalt nivå: Aktivere unntaket i stabilitets- og vekstpakten, slik at medlemsland kan øke forsvarsbudsjettene. En økning på 1,5 % av BNP kan frigjøre opptil 650 milliarder euro over fire år.
- Etablere låneinstrumentet «Security Action for Europe» (SAFE): SAFE er et nytt EU låneinstrument på 150 milliarder euro som skal støtte investeringer i nøkkelområder som rakettforsvar, droner og cybersikkerhet – fordelt etter nasjonale behov og planer.
- Mobilisere privat kapital: Offentlige investeringer alene vil ikke være nok for å dekke forsvarsindustriens investeringsbehov. Derfor vil Kommisjonen blant annet styrke rollen til Den europeiske investeringsbankgruppen, og utvikle en sparing- og investeringsunion for å øke private investeringer i forsvarssektoren.
Du kan lese hva vi har skrevet om ReArm Europe planen tidligere her.
Hvitebok om europeisk forsvarsberedskap
Hviteboken identifiserer svakheter i dagens forsvarsberedskap og skisserer et rammeverk for nødvendige investeringer og tiltak for å styrke Europas kollektive forsvar. For å sikre et sterkt og tilstrekkelig europeisk forsvar innen 2030, understreker hviteboken behovet for tettere koordinering av forsvarssatsninger mellom medlemslandene. Dette inkluderer blant annet tiltak for å lukke kritiske kapasitetshull, styrke og støtte den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles innkjøp, og å forberede EU på «worst-case»-scenarioer med økt militær mobilitet og strategiske lagre. Samtidig foreslås det å forenkle det indre markedet for forsvar, og å styrke partnerskap med likesinnede land, som Norge. Dokumentet nevner syv kritiske kapasitetsområder som må styrkes for å bygge et robust europeisk forsvar: luft- og missilforsvar, artilleri, ammunisjon og missiler, droner og dronesystemer, militær mobilitet, ny teknologi som KI, kvante- og cyberkapasiteter, samt beskyttelse av kritisk infrastruktur.
Et hovedanliggende i dokumentet er den vedvarende støtten til Ukraina, som fremheves som den mest presserende oppgaven for europeisk forsvar. Hviteboken peker på to hovedspor for støtten til Ukraina: (a) opptrapping av EUs militære og annen bistand, og (b) integrasjon av Ukraina i ulike EU-initiativer for forsvarskapasitetsbygging og industrisamarbeid.
Som EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk Kaja Kallas sa ved fremleggelsen av forsvarsplanen: «I dag legger vi frem en plan for å takle umiddelbare trusler og bygge opp Europas langsiktige forsvar. Vi gjør ikke dette for å kjempe en krig, men for å forberede oss på det verste og forsvare freden i Europa.»
Norge som særskilt partnerland
Som fremhevet i hviteboken, er Norge en fullverdig partner i EUs forsvarsprogrammer gjennom sitt bidrag til EUs budsjett. Det nylig lanserte sikkerhets- og forsvarspartnerskapet mellom Norge og EU markerer et viktig skritt i utviklingen av et tettere samarbeid. Partnerskapet gir et omfattende og strukturert politisk rammeverk som legger til rette for en styrket, langsiktig dialog og et mer robust forsvarssamarbeid mellom Norge og EU.
Les mer om Hviteboken for europeisk forsvarsberedskap og «ReArm Europe» planen her.