Halverte utslipp siden 2005: EUs kvotehandelssystem driver frem grønn omstilling

Utslippene fra sektorene som omfattes av EUs kvotehandelssystem er nå redusert med omtrent 50 prosent sammenlignet med nivåene i 2005. Nye data rapportert av EUs medlemsland i 2025 viser at utslippene innenfor systemet falt ytterligere med fem prosent i 2024 sammenlignet med året før. Kraftsektoren var den viktigste driveren for utslippsreduksjonen. Med denne utviklingen ligger kvotehandelssystemet godt an til å nå målet om en reduksjon på 62 prosent innen 2030. Dette bekrefter systemets effektivitet og produktivitet som politisk verktøy i EUs klimapolitikk og i omstillingen til en lavutslippsøkonomi.
Hva er EUs kvotehandelssystem?
EUs kvotehandelssystem (EU ETS), lansert i 2005, er et sentralt virkemiddel i EUs klimapolitikk som gjør at forurenserne må betale for sine klimagassutslipp. Systemet bygger på «cap and trade»-prinsippet, som setter et øvre tak («cap») på den totale mengden utslipp som tillates fra sektorene omfattet av ordningen. Dette takket reduseres gradvis hvert år i tråd med EUs klimamål, noe som sikrer en kontinuerlig nedgang i de samlede utslippene. Samtidig bidrar systemet til å finansiere den grønne omstillingen gjennom inntektene det generer. EU ETS dekker utslipp fra kraft- og varmeproduksjon, industri og luftfart – sektorer som til sammen står for omtrent 40 % av EUs totale utslipp – og fra 2024 også utslipp fra sjøtransport. Ordningen gjelder i alle EU-land er også innført i EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.
Utslippsutvikling i kvotepliktige sektorer
- Kraftproduksjon: Kraftsektoren er hoveddriveren bak utslippskutt i EUs kvotehandelssystem, med en imponerende reduksjon på 12% fra 2023. Denne utviklingen skyldes en betydelig økning i fornybar energi, spesielt produksjon fra solenergi (+19 %), vannkraft (+8%) og kjernekraft (+5%), samt nedgang i bruk av kull (-15%) og gass (-8%).
- Industri: Industriutslipp holdt seg i snitt stabile, men med store forskjeller mellom sektorer: Sementutslipp gikk ned, mens gjødselutslipp økte – i tråd med endringer i produksjonsvolum.
- Luftfart: Utslipp fra luftfart økte med 15%, delvis som følge av utvidet geografisk dekning i ETS.
- Maritim transport: Sjøtransport er for første gang inkludert i EU ETS fra 1. januar 2024. Foreløpige tall viser rapporterte utslipp på 72 millioner tonn CO2, men utslippstrenden vil først blir rapportert så snart datainnsamlingen er fullført.
Du kan lese mer om utslippskuttene fra EUs kvotehandelssystem her.