EUs veikart for kvinners rettigheter

På den internasjonale kvinnedagen lanserte EU et veikart for kvinners rettigheter, som setter EUs langsiktige plan for å fremme likestilling i alle aspekter av samfunnet og økonomien. Veikartet fastsetter nøkkelprinsippene for å møte disse utfordringene og baner vei for en bedre og lik fremtid for alle. Les mer her. 

Likestilling er en vesentlig europeisk verdi som former EU som institusjon. I tider med global usikkerhet er mangfold og inkludering ikke bare en ambisjon, men et grunnleggende prinsipp som styrker motstandskraft, legitimitet og godt lederskap. Kvinnedagen minner oss på den fortsatte innsatsen som kreves for å oppnå full likestilling.

I år er det spesielt fokus på:
Kvinners rettigheter: EUs veikart for å fremme likestilling i alle aspekter av samfunnet og økonomien. 

Kvinners rolle i det grønne skiftet: Økt representasjon i lederroller er avgjørende for en rettferdig og bærekraftig omstilling. 

Effektivitet gjennom likestilling: Kvinner i lederposisjoner gir bedre og mer inkluderende løsninger for en grønn økonomi. 

 

Veikart for kvinners rettigheter

Den europeiske union er hjemsted for noen av de mest likestilte samfunnene i verden, og setter den globale standarden. Det nylanserte veikartet bygger på den betydelige fremgangen som er oppnådd under likestillingsstrategien 2020-2025. De siste fem årene har EU gjort historisk fremskritt med regler om lønnstransparens, balanse mellom arbeid og privatliv, kjønnsbalanse i selskapsstyrer og bekjempelse av vold mot kvinner.

Selvom EU vedtokk en rekke avgjørende initiativer under likestillingsstrategien 2020-2025, går fremgangen mot likestilling fortsatt sakte og er ulik på tvers av medlemslandene. Det er fortsatt en for stor andel av kvinner som opplever fysisk og psykisk vold; sysselsettingen og lønnsforskjellene reduseres ikke fort nok; og kvinner fortsetter å ha en tendens til å være overrepresentert i lavere betalte stillinger, og underrepresentert i beslutningstakende roller. 

For å møte disse utfordringene setter veikartet en langsiktig visjon for kvinners rettigheter og likestilling. Det fokuserer blant annet på å:

  • Bekjempe kjønnsbasert vold: Veikartet fremmer tiltak for å forebygge og bekjempe all form for vold mot kvinner og jenter, inkludert seksuell vold, og sikre støtte og beskyttelse for ofre.
  • Styrke kvinners helse: Det understreker behovet for likeverdige helsetjenester, inkludert tilgang til seksuell og reproduktiv helse, samt bedre forskning og behandling av kvinnespesifikke helseutfordringer.
  • Lukke lønnsgapet og styrke økonomisk selvstendighet: Veikartet tar sikte på å redusere lønnsforskjeller, fremme finansiell kunnskap blant kvinner og bekjempe undervurderingen av kvinnedominerte yrker.
  • Forbedre balansen mellom arbeid og privatliv: Det fremmer en mer rettferdig fordeling av omsorgsansvar mellom kvinner og menn, samt investeringer i barneomsorg og eldreomsorg for å sikre flere kvalitetsjobber i sektoren.
  • Øke kvinners deltakelse i arbeidslivet og sikre gode arbeidsvilkår: Veikartet tar til orde for tiltak som fremmer lik tilgang til arbeidsmarkedet, eliminerer seksuell trakassering på arbeidsplassen og sikrer rettferdige karrieremuligheter for kvinner.
  • Styrke kvinners representasjon i politikk og ledelse: Veikartet fremhever behovet for kjønnsbalanse i beslutningstaking på alle nivåer, samt tiltak for å bekjempe seksisme i offentligheten og sikre kvinners trygghet i politiske roller.

Gjennom veikartet forplikter EU seg til å fortsette arbeidet med å skape et mer likestilt, rettferdig og inkluderende samfunn.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, Europakommisjonens president, sier:
Det er ingen grunn til at en kvinne skal få mindre betalt enn en mann. Det er heller ingen grunn til at kvinner burde ha lavere helsestandarder eller møte vold, på grunn av kjønnet sitt. Vi vet at samfunn der kvinner og menn behandles likt er bedre, mer rettferdig og mer vellykket. Så la oss utnytte det store potensialet av talenter og ferdigheter vi har, både menn og kvinner. Dagens veikart viser vårt sterke engasjement for å fortsette å bygge en europeisk union av likestilling og kvinners rettigheter.

Hadja Lahbib

Hadja Lahbib, Kommissær for likestilling, sier: 
Å stille spørsmål ved likestilling er å stille spørsmål ved fremgang. Likestilling er ikke oppe til debatt – det skal være like naturlig som luften vi puster inn. Det er kjernen i vår europeiske livsstil. Dette veikartet for kvinners rettigheter er vår visjon for en verden der kvinner og jenter kan lede, trives og leve opp til sitt fulle potensial, fri fra vold og diskriminering.

Les pressemeldingen her.

Les hele veikartet her.