EEAS med ny rapport om utenlandsk informasjonsmanipulering og påvirkning

19. mars kom EU ut med den 3. rapporten om utenlandsk informasjonsmanipulering og påvirkning (FIMI). Rapporten avslører hvordan utenlandske aktører, først og fremst Russland og Kina, bruker digitale verktøy til å manipulere og blande seg inn i informasjonsrommet til EU og partnerlandene. Les mer her.  

Utenlandsk informasjonsmanipulering og påvirkning (FIMI), inkludert desinformasjon, er en økende sikkerhets- og utenrikspolitisk trussel for EU. Den europeiske utenrikstjenesten (EEAS) spiller en ledende rolle i å møte denne utfordringen.

Siden 2015, da EUs medlemsland for første gang ba EEAS om å håndtere russiske desinformasjonskampanjer i forbindelse med Russlands aggresjon mot Ukraina, har det blitt bygget opp en betydelig kompetanse til å identifisere, analysere og reagere på FIMI. Målet til EEAS er å levere mer målrettede, effektive og koordinerte svar på FIMI for å beskytte EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, demokratiske prosesser, borgere og partnere over hele verden.

Hva er FIMI?
FIMI er et atferdsmønster som truer eller har potensial til å påvirke verdier, prosedyrer og politiske prosesser på en negativ måte. Slik aktivitet er av manipulerende karakter og utføres på en tilsiktet og koordinert måte. Aktørene kan være statlige eller ikke-statlige aktører, inkludert deres stedfortredere i og utenfor eget territorium. 

FIMI har ofte som mål å skape polarisering og splittelse i og utenfor EU, samtidig som det tar sikte på å undergrave EUs globale status og evne til å følge sine politiske mål og interesser. Arbeidet til EEAS med å overvåke og håndtere FIMI fokuserer særlig på Russland og Kina. 

Russland og Kina
Russiske myndigheter og Kreml-tilknyttede aktører samarbeider om å gjennomføre FIMI-angrep. Disse operasjonene skjer gjennom et samspill mellom russiske diplomatiske nettverk, sikkerhetstjenester, statlig kontrollerte medier, sosiale medier, private selskaper og lokale stedfortredere. Operasjonene skjer på tvers av hverandre og brukes på en koordinert måte for å forsterke og spre budskapet. 

EUvsDisinfo er EEAS sitt flaggskipsprosjekt for å svare på Russlands vedvarende informasjonsoperasjoner rettet mot EU, medlemsland, naboland, land i Afrika sør for Sahara og andre globale partnere. Målet er å øke offentlig bevissthet og forståelse for Kremls informasjonsoperasjoner, og å styrke folks motstandskraft mot informasjonsmanipulering og desinformasjon.

Kina er også en FIMI-aktør med et bredt repertoar av virkemidler som ofte kombineres med andre former for innblanding, som økonomisk press, transnasjonal undertrykking og digitale trusler. Kinesiske FIMI-operasjoner handler både om å fremme egne narrativer og bygge tilstedeværelse i det globale informasjonsrommet, samtidig som de forsøker å dempe kritiske stemmer.

EEAS arbeider for å øke bevisstheten om hvordan Kina opererer utenfor egne grenser, og styrker forståelsen av de manipulerende metodene som brukes. Dette skjer gjennom tett kontakt med sivilsamfunnet, medlemsland og likesinnede partnere. Det danner grunnlaget for politisk utvikling, synliggjøring og tiltak mot kinesiske påvirkningsoperasjoner. EUvsDisinfo har en egen side med artikler om Kina

FIMI module image

Slik bekjemper EEAS informasjonsmanipulasjon
EEAS arbeider bredt og strategisk med blant annet:

  • Strategisk kommunikasjon og bevisstgjøring, blant annet ved å støtte uavhengige medier og faktasjekk-nettverk globalt
  • Kompetansebygging for samarbeidspartnere, med skreddersydd opplæring, metodestøtte og samarbeid med EU-institusjoner, medlemsland og andre partnere
  • Styrking av sivilsamfunnet, for å fremme åpenhet, ansvarlighet og demokratisk motstandsdyktighet
  • Styrking av digital-, medie- og informasjonskompetanse, som gir befolkningen verktøy til å vurdere informasjon kritisk og gjenkjenne manipulasjon

Ved å implementere disse tiltakene, bidrar EEAS til økt robusthet, demokratisk sikkerhet og langsiktig stabilitet i møte med den stadig mer komplekse FIMI-trusselen. 

FIMI rapportene  
Den tredje EEAS-rapporten om utenlandsk informasjonsmanipulering og påvirkning kartlegger den digitale infrastrukturen som utenlandske aktører, hovedsakelig Russland, men også Kina, bruker for å manipulere og forstyrre informasjonsrommet i EU og partnerlandene. Rapporten ble publisert 19. mars og du kan lese hele rapporten her. Før dette publiserte EEAS den første rapporten om FIMI i 2023 og den andre rapporten i 2024. 

Kaja Kallas om FIMI:
«Utenlandske aktører bruker FIMI til å manipulere folkemeningen, skape polarisering og forstyrre demokratiske prosesser i EU og i resten av verden. Målet er å destabilisere samfunnene våre, skade demokratiene våre, slå kiler mellom oss og våre partnere og undergrave EUs globale posisjon. FIMI er ikke bare et verktøy for å spre villedende narrativer. Det er en integrert del av militære operasjoner som brukes av fremmede stater for å bane vei for fysisk maktbruk på bakken»