Clean Industrial Deal: EUs strategi for et konkurransedyktig og utslippsfritt Europa

Onsdag 26. februar la Europakommisjonen frem sin nye grønne industripakke «Clean Industrial Deal». Den legger frem en omfattende strategi som forener EUs klimatiltak med industriell vekst og økt konkurranseevne. Initiativene i den nye pakken vil hjelpe energiintensive industrier med å kutte karbonutslipp, styrke kjernen i Europas fremtidige konkurranseevne – ren teknologi – og bidra til mer sirkularitet og bærekraftig ressursbruk. I en tid der Europa står ovenfor sterk global konkurranse og høye energikostnader, er dette avgjørende tiltak for et konkurransedyktig og motstandsdyktig europeisk marked.
Planen for EUs industri inneholder seks hovedområder: rimeligere energi, øke etterspørselen etter rene produkter, finansiering av ren industri, gjenvinning av og tilgang til råvarer, styrke fordelaktige partnerskap for stabile forsyningskjeder, og kompetanseheving.
Rimelig energi
Rimelig energi er viktig for å øke EUs konkurranseevne. For å redusere energikostnader, og samtidig bidra til en lavkarbonøkonomi, har Kommisjonen vedtatt en handlingsplan for rimelig energi (Affordable Energy Action Plan), som du kan lese mer om her.
Øke etterspørsel etter rene produkter
Den planlagte loven om industriell avkarbonisering (Industrial Decarbonisation Accelerator Act) vil øke etterspørselen etter EU-produserte produkter ved å innføre bærekraft, motstandskraft og europeiske preferansekriterier for anskaffelser i strategiske sektorer.
Finansiering av det rene skiftet
Kommisjonen vil vedta et rammeverk for statsstøtte som skal fremskynde godkjenningen av støtteordninger. Dette vil bidra til raskere avkarbonisering av industrien, utvikling og etablering av fornybar energi, og mer tilstrekkelig produksjonskapasitet for ren teknologi. Innovasjonsfondet vil også bli styrket gjennom et forslag om 100 milliarder euro til industriell avkarbonisering.
Sirkulærøkonomi og tilgang på råmaterialer
Resirkulering, gjenbruk og grønne produksjonsmåter er nødvendig for bærekraftig bruk av nødvendige men begrensede ressurser. Det er derfor planlagt å vedta en lov om sirkulær økonomi i løpet av 2026. Kommisjonen vil etablere en mekanisme der europeiske selskaper kan samordne sin etterspørsel etter kritiske råmaterialer, og opprette et EU-senter som kjøper materialer på vegne av selskaper for å forhandle frem mer fordelaktige priser og betingelser.
Globale markeder og partnerskap
Kommisjonen ønsker å diversifisere og styrke forsyningskjeder gjennom gjensidig fordelaktige partnerskap. EUs verktøy for å sette en rettferdig pris på karbonutslipp (CBAM) vil også bli forenklet og styrket.
Kompetanse og kvalitetsjobber
For å støtte overgangen til en lavutslippsøkonomi er det nødvendig med tilpasningsdyktighet og kompetanse innen teknologi, digitalisering og entreprenørskap. Derfor vil kommisjonen investere i arbeiderens ferdighetsutvikling, tette kompetansegapet i nøkkelsektorer, og skape gode arbeidsplasser.
Du kan lese mer om Europakommisjonens grønne industripakke her.