Den europeiske unions delegasjon til Norge

Nye norske spesialiteter i EUs mesterliga for mat

Brussels, 06/02/2020 - 14:36, UNIQUE ID: 200206_11
Press releases

Akevitt og vodka fra Norge har i dag oppnådd den høythengende europeiske merkevarebeskyttelsen PGI – beskyttet geografisk opprinnelse – som beskytter nasjonale, regionale og lokale matskatter i EU.

Norsk akevitt og norsk vodka er kjent for sin nøytrale og rene smak, som gjør den ideell til bruk i drinker. Laget av enten potet eller korn, produseres de i tre stadier: gjæring, destillering og etterdestillering/rektifisering, en produksjonsprosess som må skje i Norge. Denne produksjonsprosessen følger en tradisjon som kan dateres tilbake til Bergen i 1531. Norsk akevitt/norsk vodka/norsk akvavit/Norwegian aquavit er en sprit laget av poteter, destillert med krydder og urter og modnet i tretønner. Den er myk mot ganen og har en karakteristisk smak, en aroma av karve og dill og noter av andre krydder og urter. Det er særlig den systematiske modningsprosessen i tønner som skiller norsk akevitt fra andre varianter og har gitt den sitt internasjonale omdømme. Akevitt er  svært populært under høytider som jul. 

 

Det er i dag 32 beskyttede geografiske opprinnelsesprodukter som vernes i EU fra tredjeland (innen mat, vin og sprit). Disse produktene nyter den samme juridiske beskyttelsen og særegne kvalitet som andre produkter, som Champagne og parmaskinke. Det er fra tidligere to norske matprodukter som allerede nyter denne beskyttelsen og anerkjennelsen: tørrfisk fra Lofoten og fenalår fra Norge. Norsk vodka og norsk akevitt blir de henholdsvis fjerde og femte spritvariantene som oppnår denne beskyttelsen. Fra tidligere er Pisco fra Peru, Tequila fra Mexico og Ron fra Guatemala.

 

Produktenes beskyttelsesstatus ble offentliggjort i EUs offisielle journal i dag:

 

Norsk vodka:  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1579866013311&uri=CELEX:52019XC0717(05)

 

Norsk akevitt: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1579866237652&uri=CELEX:52019XC0716(03)

Redaksjonens innhold: