Delegation of the European Union to Norway

Møter på løpende bånd med sentrale aktører i Brussel

19/11/2019 - 09:25
News stories

Vinneren av årets masteroppgavekonkurranse i Europastudier ved NTNU, Kristian Lyster, fikk i oktober muligheten til å besøke flere av EU-institusjonene og møte sentrale aktører i Europaparlamentsvalget.

I vår organiserte EUs delegasjon til Norge, i samarbeid med NTNU Europastudier, en masteroppgavekonkurranse. Kriteriene oppgavene ble vurdert etter var originalitet og sitt bidrag til Europastudier, EU-debatten og/eller europeiske relasjoner. Premien var en studietur til Brussel organisert av Delegasjonen. Under kan du lese Kristians beretninger fra Brussel.

Vinneroppgaven

Konkurransen var tøff, men til slutt ble Kristian Lyster utpekt som vinner under NTNU Europastudiers sommeravslutning i Trondheim i juni. Oppgaven han var en Twitter-analyse av et utvalg kandidater som stilte som Spitzenkandidat (de europeiske partigruppenes hovedkandidat til Europakommisjonspresident) ved Europaparlamentsvalget i 2019. Her så han på hva som skulle til for at disse kandidatene skulle oppnå interaksjon i form av likes, retweets og kommentarer på Twitter, og sammenlignet kandidatene opp mot hverandre. Datamaterialet ble vurdert både kvantitativt ved bruk av Python og også kvalitativt for å få en bredere forståelse av tweetenes kontekst.

 

Et leserbrev fra Brussel

Etter endt mastergrad takket jeg ja til å jobbe som trainee for NTNUs Brusselkontor slik at jeg kunne få en bredere forståelse av hvordan EU fungerer i praksis. Det var med dette enkelt å ta del i premien fra delegasjonen.

Tirsdag 15. oktober hadde jeg 4 møter på agendaen. Først møtte jeg Romain Saignovert fra Direktoratatet for Kommunikasjon i Europakommisjonen som gav meg en givende presentasjon om hvordan Kommisjonen jobber med sosiale medier. Deretter tok jeg en kaffe Tim McPhie, som hadde jobbet med valgkampanjen til Frans Timmermans under 2019-valget. Han hadde satt seg godt inn i oppgaven min, og gav meg også en omvisning i Berlaymontbygningen. Etter dette besøkte jeg kommunikasjonsavdelingen til Norges Delegasjon til EU, før dagen ble avsluttet med et møte med nestleder i EEAS avdeling for Vest-Europa, Martin Skylv.

Onsdagen begynte med en omvisning i EEAS-bygningen i Brussel av David Tunney som jobber i kommunikasjonsavdelingen der. Han gav meg interessante perspektiver rundt hvordan arbeidshverdagen er hos EEAS ulike avdelinger. Deretter møtte jeg Policy Office Pietro de Matteis som jobber som rådgiver i EEAS. Han arrangerte et møte med teamet bak sosiale medier i institusjonen. De gav meg en lærerik presentasjon for hvordan de jobbet, og gode karrieretips. Deretter gikk turen til Centre For European Policy Studies (CEPS), hvor jeg møtte Sophia Russack som blant annet har forsket på Spitzenkandidaten prosessen og europaparlamentsvalg. Mot slutten av dagen fikk jeg innblikk i hvordan man jobber for politiske parti i Europaparlamentet av Didrik de Schaetzen, sjef for kommunikasjonsavdelingen til ALDE i Europaparlamentet.

Disse to dagene gav meg en unik mulighet til å utvide nettverket mitt med personer som ellers hadde vært vanskelig å få tak i. Det var veldig gøy at de fleste hadde funnet tid til å sette seg inn i prosjektet mitt slik at vi fikk mest mulig ut av møtene. Det desidert største høydepunktet fra dagene var å få mulighet til å leke pressejournalist under Kommisjonspresident Junckers møte med Portugals statsminister, Antonio Costa i Berlaymontbygningen under møtet med Tim McPhie. Det var kult å føle at man kom tett på makten i Brussel.

Samtidig gav opplegget meg også en smakebit av de grundige sikkerhetskontrollene man må gjennom for å besøke institusjonene i EU. Det var litt terskel å dra på disse møtene som nyutdannet Trainee, men heldigvis var alle veldig imøtekommende og virket genuint interessert i prosjektet mitt. Jeg er glad jeg grep muligheten og kom meg ut av komfortsonen.

Tusen takk til EUs delegasjon til Norge for at jeg fikk muligheten til dette. Jeg sitter igjen med bredere innsikt i hvordan det er å jobbe for ulike institusjoner i EU, et større nettverk, og masse motivasjon til fremtidig jobbsøking.

                                                                                                                        Kristian Lyster

Rubriques éditoriales: