THIS CONTENT HAS BEEN ARCHIVED

Frivillig arbeid i Det europeiske solidaritetskorpset

20.02.2019
Main Image
Text

 

Er du mellom 18 og 30 år og dømmer om å jobbe frivillig i utlandet? Gjennom EU-programmet Det europeiske solidaritetskorpset er det både gratis og enkelt for unge å jobbe frivillig i 2-12 måneder i Europa!

Vi har møtt to ungdommer som har jobbet som frivillige i Norge siden i fjor sommer, Hannah (22) fra Storbritannia og Liviu (19) fra Moldova, for å høre om hvordan de endte opp som frivillige og hvordan de synes det har gått så langt. Vi møtte begge to på midtveisseminar for frivillige i Norge, på Haraldsheim i Oslo i starten av februar.

 

Hva har dere jobbet med?

Hannah har jobbet på United World College Red Cross Nordic i Flekke i Sogn og Fjordane.

"Jeg har arrangert friluftsaktiviteter på skolen. Både for elevene som går der, men også for andre i området. Som lokale barn og unge, flyktninger, asylsøkere og andre vi får på besøk", sier Hannah. "For eksempel skiturer og kurs og turer med kano og kajakk."

Liviu har jobbet på Frivillighetssentralen i Vevelstad kommune, som ligger nord for Brønnøysund i Nordland.

"Vevelstad er et lite sted, med bare 20-25 unge mennesker som bor der. Jeg har vært med på å organisere aktiviteter for dem, og etter hvert også for eldre og flyktninger", sier Liviu. "Vi har brukt et par uker på å organisere aktiviteter, og så kommer de som vil være med for å delta. Det har fungert veldig bra, folk har kommet tilbake etter å ha vært med!"

 

Hvorfor ønsket dere å være frivillige? Og hvorfor i Norge?

"Jeg har allerede vært aktiv i frivillige organisasjoner tidligere. Men da jeg var ferdig med bachelorgraden i London, ville jeg egentlig ut av byen og prøve noe nytt. Det var litt tilfeldig at jeg søkte om å være frivillig i Norge, men jeg fikk jobben og så plutselig var jeg her", sier Hannah.

"Jeg har allerede jobbet en del som frivillig tidligere. Og så er jeg fascinert av Skandinavia, av fjellene og fjordene. Og så hadde jeg lyst til å bli kjent med kulturen, lære meg språket og bo hos en familie", sier Liviu.

Han har ikke vært lengre i Norge enn siden august, men snakker likevel godt norsk. "Det bor jo bare 500 mennesker i Vevelstad og ikke alle snakker engelsk, så jeg har ikke hatt noe valg", ler han. "Og så har jeg lyst til å studere i Norge," legger han til.

 

Har det vært som forventet?

Både Hannah og Liviu forteller at jobben har vært som forventet ettersom de begge fikk en del informasjon i forkant om hvilke arbeidsoppgaver de skulle ha.

"Men eventyret, altså der vi bor og folkene, det har vært over all forventing!", sier Liviu. "Folk spør: Har du gått på ski? Fisket i fjordene? Har du vært på jakt? Nei, ikke det? La oss dra og gjøre det!"

"Og så har jeg blitt veldig glad i grøt, risengrynsgrøt!", legger han til.

Hannah forteller at hun i utgangspunktet hadde lite erfaring med friluftsaktiviteter, men at det tok ikke lang tid fra hun prøvde kano for første gang til hun var den som var ansvarlig på turene. "Det hadde jeg aldri trodd!", sier Hannah.

 

Hva har vært det beste med oppholdet så langt?

"Det må være at jeg har lært så mye nytt", sier Hannah. "Og så var det et høydepunkt da vi inviterte familier fra asylmottakene i Bergen for å tilbringe en uke med oss og delta på aktivitetene våre. Jeg tror de hadde det veldig fint! Jeg har aldri hatt muligheten til å gjøre noe sånt før".

"Folkene her har vært det aller beste! Jeg har blitt en del av lokalsamfunnet. Norge har blitt mitt andre hjem", sier Liviu.

 

Hva er deres tips til andre som vurderer å reise ut som frivillige i solidaritetskorpset?

"Gjør det!", sier begge.

"Finn et prosjekt der du har en rolle du føler deg komfortabel med, og velg et land som er nytt for deg", sier Hannah.

"Jeg er helt enig med Hannah", sier Liviu. "Dette er din sjanse til å bli kjent med et nytt land og en ny kultur. Så velg et prosjekt du liker, benytt sjansen når du er der til å lære et nytt språk og prøve nye ting".

Hannah reiste alene som frivillig, men kjenner også andre som reiste flere sammen et sted. "Ikke la det at du er den eneste demotivere deg, jeg synes det har gått kjempefint!", sier Hannah.

 

Les mer om hvordan du kan jobbe frivillig gjennom solidaritetskorpset her:

https://www.aktivungdom.eu/frivillig-arbeid-i-solidaritetskorpset/

https://www.aktivungdom.eu/stotteordninger/frivillig/

https://www.aktivungdom.eu/veiledninger/for-du-reiser-ut-som-frivillig/

https://europa.eu/youth/solidarity_en

 

Les mer om hva Liviu jobber med her: https://www.facebook.com/EVSVevelstad/

 

Et helt nytt EU-program

Det europeiske solidaritetskorpset er et helt nytt EU-program. Frivillig arbeid (EVS), som tidligere var en del av Erasmus+, er nå flyttet inn i solidaritetskorpset.

Hensikten med solidaritetskorpset er å fremme solidaritet i samfunnet. Programmet gir ungdom flere muligheter til å engasjere seg, styrke lokalsamfunnet og bidra gjennom å jobbe frivillig. På denne måten får ungdom nyttige erfaringer og utvikler ferdigheter som blant annet vil gjøre det lettere for dem å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Inkludering er en viktig del av solidaritetskorpset, og det legges stor vekt på å legge til rette for unge som har en eller annen form for begrensning eller utfordring.

 

Reis ut som frivillig

Gjennom Det europeiske solidaritetskorpset kan du som er mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et EU-land eller i Tyrkia. Som frivillig jobber du hos en organisasjon fra 2 måneder til 1 år. Du kan for eksempel hjelpe til på en økologisk gård i Hellas, være barne- og ungdomsarbeider i Tyskland eller lage kunstprosjekter hos en kulturorganisasjon i Portugal.

 

Norsk deltagelse

Norge er med som partnerland i solidaritetskorpset. I januar 2019 ble det bestemt at Norge ikke kommer til å delta på lik linje med EU-landene i nåværende programperiode til og med 2020. Ungdom som bor i Norge vil likevel kunne reise ut som frivillige til land i EU og til Tyrkia, og norske organisasjoner kan være med i prosjekter, men de kan ikke søke støtte selv.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er kontaktpunkt for solidaritetskorpset i Norge.

Post category
News stories
Topics
Culture
Editorial sections
Norway