Delegation of the European Union to Norway

Energifylt Vestlands-besøk for ambassadør Thierry Béchet

05/02/2018 - 16:41
News stories

Over to tettpakkede dager besøkte ambassadør Thierry Béchet Haugesund-regionen for å lære mer om norsk energiproduksjon og fremtidens næringer.

Første stopp i vikingkongenes hjemland var vannkraftverket i Kvilldal. Kraftverket er Norges største målt i installert effekt, og ble satt i drift i 1986 som en del av Ulla-Førreutbyggingen. Der ble ambassadøren tatt imot av representanter fra både Statkraft og Statnett som ga ham en innføring i kraftverkets historie og funksjon, samt hvordan de arbeider med den nye undersjøiske strømkabelen, North Sea Link, som skal knytte det britiske og det norske kraftsystemet sammen fra 2021. Prosjektet er delfinansiert av EUs Connecting Europe Facility.

 

Les visepresident Maroš Šefčovič' blogg fra da han besøkte Kvilldal I 2016.

 

Ambassadøren fikk også lære at man må være forberedt på det meste når man ferdes i norsk natur. For selv om returen til Haugesund gikk fint for ambassadøren og hans følge, ble veien tilbake stengt i løpet av natten på grunn av steinras. Heldigvis var tilfeldighetene på vår side, og ambassadøren fikk muligheten til å fortsette programmet. 

 

Trygt tilbake i Haugesund ble ambassadøren møtt av representanter fra det lokale næringslivet ved Haugaland vekst, Haugaland Kraft, Haugesundregionens Næringsforening og Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordaland. Der kunne ambassadøren gratulere regionen med 110 millioner kroner i støtte fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 til en elektrisk hurtigbåt som skal trafikkere ruten mellom Stavanger og Hommersåk. 

 

Over en god middag fikk ambassadøren et godt innblikk i hvordan regionen arbeider for å fremme både de maritime næringene, samt hvordan man ønsker å utnytte det ubrukte potensialet for synergier mellom forskjellige sektorer. Prosjektet Norwegian Clean Energy Cluster ble trukket frem som et viktig bidrag til denne prosessen. 

 

Dag nummer to av Vestlands-besøket ble høytidelig startet med et møte mellom ambassadøren og Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn. Ordføreren ga en entusiastisk innføring i regionens historie, sammensetningen av næringslivet og fremtidens muligheter. Det ble også tid for en omvisning I Haugesund rådhus, et bygg som i 2010 ble kåret til Norges vakreste rådhus. 

 

 

I pøsende regnvær gikk turen så videre til Gassco som hadde heist EU-flagget for anledningen. Gassco har ansvaret for transporten av norsk gass til kontinentet gjennom et omfattende rørsystem i Nordsjøen, og administrerende direktør Frode Leversund fortalte ambassadøren om hvordan de arbeider for å sikre at over 100 millioner europeere får norsk gass til å koke te, varme husene sine og drive industrivirksomhet hver dag.

 

 

 

Men før gassen går til kontinentet må den prosesseres, og dette gjøres blant annet ved Kårstø prosessanlegg. Her fikk Béchet en omvisning på anlegget og fikk blant annet sett hvor rørledningen som går direkte til Tyskland starter. 

 

John Høines, direktør Statoil Kårstø og Jannik Lindbæk jr, Leder Statoil EU Affairs. Foto: Statoil

 

Siste stopp i ambassadørens tettpakkede program i Haugesundregionen var Johan Sverdrup. Plattformen blir bygget i Haugesund og ruver som et monument i landskapet inntil den blir satt i drift i løpet av 2018.

 

 

Takk til

Takk til Olje- og energidepartementet som organiserte turen, samt alle involverte fra Statkraft, Statnett, Statoil, Gassco, Aibel, Haugaland vekst, Haugaland Kraft, Haugesundregionens Næringsforening og Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordaland.

 

Bildekreditering

Foto 1, 2 og 5, EUs delegasjon til Norge

Foto 3, Olje- og energidepartementet

Foto 4, Statoil

Editorial Sections:

Author