Den europeiske unions delegasjon til Norge

Støtter kampen mot marin forsøpling

03/10/2017 - 10:43
News stories

EUs delegasjon til Norge ryddet onsdag 27. september Bestumkilen i Oslo for søppel. Strandryddingen ble arrangert i samarbeid med Hold Norge Rent og med god hjelp fra et par kolleger i Utenriksdepartementet.

"Strandryddingen er et initiativ i anledning Den internasjonale strandryddedagen 16. september. Samtidig er initiativet del av en større kampanje med EU-delegasjoner og ansatte verden over for å sette fokus på problemet med marin forsøpling", sa EUs ambassadør til Norge Thierry Béchet.

"Dessuten er dette en fin måte å gjøre noe sammen på", la Béchet til. Han ankom Oslo og sin nye stilling ved EUs delegasjon til Norge for kun en snau måned siden.

Marin forsøpling

Ved første øyekast så det relativt ryddig og plastfritt ut i Bestumkilen. Når det er sagt, "når du ser nærmere etter, finner du mye som ikke skal være her", forklarte Ambassadøren til Akersposten.

Blant annet ble panelovner, en rusten campingstol, en ødelagt sykkel, samt en god del plast ryddet bort i løpet av formiddagen som strandryddingen varte.

Marin forsøpling er et globalt problem og påvirker alle hav over hele verden. Hvert år ender flere millioner tonn søppel opp i havene våre. Dette skaper både miljø- og helsemssige, økonomiske og estetiske utfordringer.

Marin forsøpling er derfor et av hovedtemaene når EU er vert for 'Our Ocean'-konferansen på Malta 5. til 6. oktober i år. Norge skal være vert for denne konferansen i 2019.

"Our Ocean, An Ocean for Life"

"Our Ocean"-konferansen er en årlig konferanse som tar sikte på å inspirere til felles løsninger og ambisiøse forpliktelser for trygge, sikre, rene og bærekraftig forvaltede hav.

Konferansen i oktober på Malta, som EU er vert for, vil blant annet sette fokus på beskyttede marine områder, marin forsøpling, bærekraftig fiskeri og klimarelatert påvirkning av havet. I tillegg vil EU i år sette blå økonomi og maritim sikkerhet på dagsordenen.

EUs høyreresentant Federica Mogherini og EUs kommissær for miljø, maritime saker og fiskeri Karmenu Vella vil sammen lede konferansen. I tillegg vil første visepresident Frans Timmermans og kommissær Neven Mimica være til stede.

Over 700 deltakere er forventet å delta. I tillegg til stats- og regjeringsoverhoder og ministre, vil både etablerte og fremadstormende ledere som jobber med hav på myndighetsnivå, innen business, finans og forskning samt sivilsamfunn delta.

Mer informasjon om "Our Ocean"-konferansen finner du på https://ourocean2017.org/  

Du får oppdateringer om konferansen på sosiale medier med emneknaggen #OurOcean.

Om du ønsker å opprette eller delta på en strandrydding, kan du besøke sidene til Hold Norge Rent.

Redaksjonens innhold: