Delegation of the European Union to Norway

Federica Mogherini i Norge

15/06/2017 - 10:59
Noticias

 

På mandag 12. juni ankom Federica Mogherini Norge for å holde bilaterale samtaler og delta på Oslo Forum. Forumet har blitt holdt årlig i 15 år og er et sted hvor politikere, fredsmeklere og forskere deltar for å diskutere konfliktløsning og fredsprosesser. Mogherini deltok i et panel den første dagen med utenriksministrene fra Norge, Iran, Indonesia og den tidligere utenriksministeren i USA John Kerry.

 

Federica Mogherini at Oslo Forum
Irans utenriksminister Javad Zarif, EUs høyrepresentant for utenrikssaker Federica Mogherini og Norges utenriksminister Børge Brende

Årets tema for forumet var "Peacemaking in a new era of geopolitics", og  utfordringer med konflikter som preges av stormaktsspill og regional rivalisering. Det meste av forumet blir holdt under såkalte Chatham House-regler som forbyr opptak og sitater. Deltakerne kan derfor dele erfaringer og diskutere fritt.

 

Under pressekonferansen understreket Mogherini at EUs vei til fred og sikkerhet er gjennom dialog og samarbeid. Det første er at alle landene i Golfen er venner av EU, og at EU ikke ønsker en eskalering, men at partene skal komme til løsning gjennom dialog. Det andre er at Iran-avtalen ikke tilhører ett land, men det internasjonale samfunnet, og EU vil garantere at den opprettholdes.

Federica Mogherini, Jonas Gahr Støre and Anniken Huitfeldt at Utøya

Mogherini besøkte tirsdag også Utøya for å vise sin respekt til de som mistet sine liv. Der ble hun møtt av overlevende fra angrepet den 22. juli 2011, samt Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt og Mani Hussaini. Sammen gikk de rundt på øya, og de tre overlevende fortalte om hva de hadde opplevd. Det hele ble avsluttet I Hegnhuset som er bygd for å være et sted for diskusjon, læring og demokratiarbeid.

 

Federica Mogherini at Utøya
Secciones editoriales: