Årets Schengen-rapport: 40 år med samarbeid om fri bevegelse og felles sikkerhet

Schengen-samarbeidet er et robust og omfattende system, der medlemslandene, med støtte fra EU, samarbeider tett om fri bevegelse, ytre grensekontroll, sikkerhet og migrasjon. Nå har Europakommisjonen lansert sin årlige Schengen-rapport – et viktig bidrag for å styrke den felles styringen av Schengen og sikre en koordinert respons på nye utfordringer. Så, hvordan står det til med Schengen i 2025? Les mer om rapporten her.

 

Schengen er en av EUs største suksesshistorier. I år markerer vi 40-årsjubileet med Schengen-samarbeidet – en hjørnestein i EUs indre marked og et symbol på fri bevegelse i Europa. Schengen er en avtale mellom 29 europeiske land, blant annet Norge, som har forpliktet seg til å redusere grensekontroll for personer og utarbeide felles regler for visum, asyl og grenseforvaltning. Onsdag 23. april la Europakommisjonen fram sin fjerde Schengen-rapport, som oppsummerer siste års utvikling – fra prestasjoner og utfordringer til prioriteringer framover. Rapporten er Kommisjonens bidrag i forkant av Schengen-rådet i juni, der rådet skal vedta prioriteringene for det kommende året.

Hva er status for Schengen i 2025?

I 2024 var Schengen fortsatt verdens mest besøkte reisemål, med over en halv milliard besøkende og betydelig økonomisk verdi for hele Europa. Bulgarias og Romanias nylige deltakelse har styrket samarbeidet ytterligere, og Schengen-kravene utgjør nå en sentral del av EUs utvidelsesprosess. I tillegg er den politiske og operative styringen også styrket gjennom felles verktøy og overvåkningsmekanismer. Digitaliseringen fortsetter med innføringen av systemer som «Entry/Exit» og det europeiske reiseinformasjons- og autorisasjonssystemet (ETIAS), parallelt med økt satsing på innovasjon for å møte nye sikkerhetsutfordringer. Samarbeidet mellom rettslige myndigheter er i utvikling, og Kommisjonen planlegger å etablere en høynivågruppe for operativt samarbeid. Beredskapen styrkes også utenfor EUs grenser gjennom tettere samarbeid med tredjeland og økt støtte fra Frontex («the European Border and Coast Guard Agency»). Samtidig intensiveres innsatsen mot irregulær migrasjon. Fremover vil rask informasjonsutveksling og koordinert rettshåndhevelse på tvers av grenser være avgjørende for å ivareta Schengen-områdets sikkerhet.

Schengen vil fortsette å utvikle seg i takt med nye realiteter og et skiftende geopolitisk landskap. For å møte fremtidige utfordringer vil Kommisjonen, i samarbeid med medlemslandene, arbeide for å realisere Schengens fulle potensial og sikre et område for fri bevegelse som er rustet for fremtiden. I 2025 og 2026 blir det spesielt viktig å styrke den politiske koordineringen, fremme et mer strukturert politisamarbeid og fortsette digitaliseringen av systemer for økt sikkerhet. 

Du kan lese mer om rapporten her.