​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Evropska komisija i EIB obezbijedile kompaniji CureVac zajam od 75 miliona eura

07/07/2020 - 13:33
News stories

Nova ulaganja EU u razvoj vakcine protiv korona virusa


Evropska investiciona banka (EIB) i CureVac, abiofarmaceutska kompanija koja razvija inovativne ljekove zasnovane na optimizovanoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA), sklopili su ugovor o zajmu u iznosu od 75 miliona eura, kako bi podržali kontinuirani razvoj kompanije u dijelu proizvodnje  vakcina protiv zaraznih bolesti, uključujući i njenog kandidata za vakcinu protiv korona virusnih infekcija. Pored toga, zajam će podržati napore kompanije CureVac na proširenju svojih proizvodnih kapaciteta i ubrzanju dovršavanja četvrtog proizvodnog pogona u Tubingenu, Njemačka. Zajam se finansira iz Fonda za finansiranje zaraznih bolesti (IDFF), programa EU za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

Marija Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je: „Koronavirus će biti s nama, sve dok protiv njega ne budemo imali vakcinu. Zbog toga je naš rad na ovom frontu, zajedno sa međunarodnim akterima, tako presudan. Nedavno smo predstavili našu strategiju da ubrzamo razvoj, proizvodnju i upotrebu vakcina protiv novog korona virusa. A od početka pandemije, povećali smo sredstva za Fond za finansiranje zaraznih bolesti za 400 miliona eura kako bismo EIB-u omogućili da obradi veći obim projekata koji se bave ovom bolešću. Uz našu podršku kompaniji CureVac, ubrzavamo naše napore u pronalaženju sigurnih i efikasnih rešenja za sve u Evropi i širom svijeta. “

Fond za finansiranje zaraznih bolesti, koji spada u program Horizon 2020, primjer je uspješne saradnje između Evropske komisije i EIB u uslovima zdravstvene krize. Kroz IDFF, EIB je podržala 13 kompanija sa ukupno 316 miliona eura za razvoj ljekova, vakcina i dijagnostike protiv raznih zaraznih bolesti, od kojih je najistaknutiji korona virus.

Editorial Sections: