​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Izjava visokog predstavnika Žozepa Borela u ime Evropske unije povodom Svjetskog dana slobode medija

04/05/2020 - 15:25
News stories

 

Na Međunarodni dan slobode medija odajemo počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima i povećavanju transparentnosti i odgovornosti.

Trenutna kriza uzrokovana KOVID-19 jasno je istakla važnost medija. U nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji je nego inače i doprinosi otpornijem društvu. Činjenica da neke zemlje koriste pandemiju KOVID-19 kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija izaziva zabrinutost.

Uprkos novim rizicima i izazovima koje donosi ova pandemija, novinari i medijski radnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad. Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i zone sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti.

Novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove poput onih sa kojima se sada suočavamo i u krajnjem sigurnija, bogatija i održivija. Ali, mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao. Možda i više nego ikad prije sloboda medija danas je temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama te mogu donositi informisane odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

U prevelikom broju zemalja ometaju ga previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom KOVID-19, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija. Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internet stranica. Novinari, a posebno novinarke, izloženi su kampanjama diskreditacije, finansijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svog rada.

Europska unija ulaže napore na svom području i izvan njega kako bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava i njene socioekonomske posljedice, uključujući i uslove u kojima rade mediji. Iako beskompromisno naglašava važnost punog poštovanja slobode izražavanja, EU je usmjerena i na borbu protiv dezinformiranja o pandemiji bolesti KOVID-19. Ona uključuje isticanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu te uklanjanje nezakonitog sadržaja. Te mjere mogu biti uspješne samo ako prate savjesni rad predanih i hrabrih novinara, koji čine naša društva sigurnijima, pravednijima i demokratičnijima.

EU danas snažno potvrđuje svoju trajnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom svijeta. Sloboda medija nije samo pravo medijskih radnika, već i svakog od nas.

 

Editorial Sections: