​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Evropska unija finansira osam novih projekata za povećanje zapošljivosti Roma i Egipćana

16/12/2019 - 17:15
News stories

U okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, biće realizovano osam novih projekata iz Poziva za bespovratna sredstva „Aktivnosti osposobljavanja za deficitarna zanimanja i za jačanje zapošljivosti romske i egipćanske populacije“. Oni su predstavljeni na konferenciji za medije, koja je organizovana u EU info centru.

Blizu 900 hiljada eura biće utrošeno na obuke za deficitarna zanimanja u Crnoj Gori, u kojima će učestvovati ljudi koji su u riziku od isključenja sa tržišta rada, socijalne marginalizacije i siromaštva. Za romsku i egipćansku populaciju biće organizovana dodatna podrška i savjetovanja, a dio aktivnosti biće posvećen i podizanju svijesti poslodavaca i društva uopšte, kako bi se ublažile barijere i predrasude u njihovom zapošljavanju. 

Evropska unija izdvojiće 800 hiljada eura bespovratne pomoći za ove projekte, iz sredstava pretpristupne podrške (IPA). Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic je uvjeren da će ovi projekti pomoći osobama koje su dugo nezaposlene da steknu nove vještine, kako bi postale konkurentne na tržištu rada.

„Želio bih da ohrabrim sve zainteresovane strane u crnogorskom društvu da se udruže, kako bi  smanjili jaz između postojećih vještina i onih koje zahtijeva tržište rada. Znamo da postoji veliki broj nezaposlenih sa srednjim i čak univerzitetskim obrazovanjem, ali potrebna je i podrška za unapređenje vještina nezaposlenih sa nižim nivoom obrazovanja, kao i za one koje tržište rada opisuje kao nekvalifikovana lica”, kazao je Herman.

Oko 900 hiljada eura dodijeljeno je: organizaciji HELP u partnerstvu sa Opštinom Berane, kao i za njen projekat u organizaciji sa opštinom Bijelo Polje, Multidisciplinarnom obrazovnom centru „Pamark“ iz Podgorice u partnerstvu sa d.o.o.Beton group Popović - Hotel “Berane”, hotelsko edukativnom centru „Vuko Mitrović“, hotelu „Miločer“ u partnerstvu sa „Seven Stairs Hospitality Center“, Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore u partnerstvu sa Monitorovim Centrom za medije i demokratiju, Crvenom krstu Crne Gore u partnerstvu sa Organizacijom Crvenog krsta Italije, Glavnom gradu Podgorica u partnerstvu sa Centrom za obrazovanje odraslih „Montenesoft“, Centru za zapošljavanje i obrazovanje odraslih, organizovanje i izvođenje psihosocijalne profesionalne rehabilitacije „ZOPT“ iz Podgorice u partnerstvu sa Organizatorom obrazovanja odraslih „Backstage“ iz Podgorice.

Ministar rada Kemal Purišić najavio je da će se projekti sprovoditi do kraja 2020. godine.

„Svih osam inicijativa imaju zajednički cilj, a to je povećanje mogućnosti zapošljavanja lica koja su u riziku od isključenja sa tržišta rada, socijalne marginalizacije i siromaštva. Međutim, ono što smatram za najvrijedniju karakteristiku koju posjeduju jeste to da se svi projekti zasnivaju na prednostima saradnje različitih aktera crnogorskog društva koji rade u partnerstvu“, rekao je ministar. 

Purišić je najavio da će sljedeće godine u okviru pomenutog Programa EU i Crne Gore, koji je ukupno vrijedan 18 miliona eura, biti objavljen još jedan Poziv za bespovratna sredstva za povećanje zapošljavanja, ovog puta u manje razvijenim opštinima, prevashodno na sjeveru zemlje. 

 

Editorial Sections: