Delegation of the European Union to Montenegro

Nagrade EU za najbolje novinarske istraživačke priče

12/09/2019 - 12:32
News

Jovan Nikitović, novinar dnevnog lista Pobjeda, dobitnikje prve nagrade Evropske unije za serijal o uzrocima nestanka, krađe, oštećenja i uništenja 14.475 eksponata u Narodnom muzeju. Druga nagrada pripala je Maji Boričić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo, za priču o odlaganju medicinskog otpada. Dejan Milovac i Lazar Grdinić dobitnici su treće nagrade za istraživanje o donacijama građana i crnim fondovima tokom izbora u Crnoj Gori.

Novinari su nagrade dobili u okviru projekta "Unapređivanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj" koji je podržala Evropska unija, a koji realizuje Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) sa više partnera. Nacionalni koordinator za dodjelu nagrada u našoj zemlji je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Dodjeljujući nagrade novinarima u prostorijama EU info centra, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da EU ohrabruje i podržava istraživačko novinarstvo jer, kada se radi profesionalno I etično, istraživačko novinarsto predstavlja dodatnu vrijednost za vladavinu prava. Kako je kazao, istraživačko novinarstvo doprinosi izlaganju slučajeva u kojima javni službenici zloupotrebljavaju državne fondove ili zloupotrebljavaju moć. Na taj način mediji mogu držati institucije odgovornim.

“Ipak, istraživačko novinarstvo nije moguće bez slobode izražavanja. Zato EU sarađuje sa svim zemljama proširenja na iskorjenjivanju nasilja i zastrašivanja novinara i na borbi protiv nekažnjavanja, u potpunosti procesuirajući sve takve slučajeve iz prošlosti. U tom smislu, istraživački novinari su posebno ranjivi i treba ih zaštititi, i nikako ne smiju biti stigmatizovani kao javni neprijatelji”, poručio je Orav.

Dobitnik prve nagrade, novinar Jovan Nikitović, kazao je da je serijal radio više mjeseci, da je bio suočen sa hiljadama stranica dokumentacije koju je trebalo provjeriti. Rekao je i da je tokom rada bio izložen pritiscima, ali da je serijal od više od 40 tekstova pokazao višegodišnji nerad i aljkavost institucija.

"U ovaj serijal tekstova uložen je ogroman trud i napor da se tokom više mjeseci istraživanja objave one činjenice koje mogu biti pokrepljene čvrstim  dokazima. U tome sam i uspio koristeći sve raspoložive novinarske mehanizme za prikupljanje informacija“, kazao je Nikitović.

Dobitnica druge nagrade Maja Boričić kazala da je srećna jer je međunarodni žiri prepoznao značaj njene teme. Istraživanje je, kako je rekla, pokazalo da velike količine medicinskog otpada nisu pod kontrolom institucija, ali i da veliki broj građana ne zna kako se pravilno rukuje otpadom.

“Ono što je naš glavni zadatak jeste da radimo u javnom interesu. Kritičko istraživačko novinarstvo je sigurno ključ za slobodno novinarstvo, ali i za društvo kakvom težimo", kazala je Boričić.

Milovcu i Grdiniću treća nagrada je pripala za istraživanje o donacijama građana i crnim fondovima tokom izbora u Crnoj Gori. Milovac je kazao da su autori ponosni na priču za koju su nagrađeni jer je dokumentovala zloupotrebe državnih fondova i ono o čemu je javnost nezvanično znala.

 

Editorial Sections: