​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Evropska Komisija kreirala virtuelni park oprašivača

24/03/2021 - 12:53
News stories

Park nudi uvid u budućnost koja nas čeka, ukoliko ne promijenimo odnos prema prirodi

 

Broj oprašivača, prenosilaca polena kod biljaka, u alarmantnom je padu, čime je ugrožena bezbjednost hrane i sam opstanak ljudi. Zato je Evropska komisija kreirala Park oprašivača, interaktivni digitalni alat za podizanje svijesti o važnosti ovog problema i pokretanje globalne akcije za njegovo rešavanje. Zamišljen kao dio Inicijative EU za oprašivače, Park oprašivača treba da podigne svijest, uključi cjelokupno društvo i promoviše saradnju na očuvanju divljih oprašivača.

Dizajniran u saradnji sa svjetski poznatim 'arhibiotektom' Vincentom Callebautom, Park oprašivača nudi uvid u mračnu budućnost koja nas očekuje, ukoliko radikalno ne promijenimo svoj odnos prema prirodi. Javno dostupan kao veb verzija i u virtuelnoj stvarnosti, Park poziva posjetioce da saznaju više o oprašivačima, okušaju se u oprašivanju, kupuju namirnice u svijetu lišenom oprašivača i saznaju kako mogu pomoći u izbjegavanju ove moguće budućnosti. Ova nova inicijativa pokušava da iskoristi snagu najbrže rastuće medijske platforme na svijetu - dvije milijarde video igara na svijetu - i time cilja posebno mlađe generacije.

Ova inicijativa pomaže u tekućim naporima evropskog Zelenog sporazuma da se pozabave prirodnim krizama i krizama oprašivača, posebno kao što je istaknuto u Strategiji EU o biodiverzitetu i Strategiji od farme do trpeze. Konkretno, članice Globalne koalicije EU „Ujedinjene za biodiverzitet“ pozvane su da koriste oprašivački park kao dio sopstvenih kampanja oko gubitka biodiverziteta uoči Petnaestog sastanka Konferencije potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikostikasnije ove godine. Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je:

Alarmantan pad insekata koji oprašuju usjeve i samonikle biljke ugrožava sigurnost hrane i ugrožava naš opstanak. EU već naporno radi na tome da preokrene gubitak oprašivača evropskim Zelenim sporazumom, ali potrebni su nam široki napori u čitavom društvu, uz doprinos naučnika i stručnjaka, preduzeća i građana. Cilj Parka oprašivača je da prikaže opasnosti od „uobičajenog poslovanja“, pozivajući nas da ojačamo napore da zaštitimo oprašivače i obezbijedimo bolju budućnost za sebe i buduće generacije “.

Povjerenica za zdravlje i bezbijednost hrane Stella Kiriakides rekla je:

„Trećinu sve hrane koju jedemo, našeg voća, povrća, ulja i orašastih plodova, oprašuju pčele. Upotreba pesticida koji štete oprašivačima u poljoprivredi jedan je od faktora koji doprinosi njihovom opadanju. Zbog toga smo zabranili upotrebu takvih supstanci, poput određenih neonikotinoida. Obezbjeđivanje visokog nivoa zaštite oprašivača je veoma važno za Komisiju kada odlučuje o odobravanju aktivnih supstanci za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja, a zaštita će biti dodatno poboljšana ciljevima smanjenja pesticida u strategiji Od farme do trpeze. “

Komisija trenutno preispituje Inicijativu za oprašivače EU, s ciljem daljeg jačanja akcija za zaustavljanje pada broja ovih dragocjenih insekata, a tokom druge polovine godine predviđene su javne konsultacije. Akcioni plan za nula zagađenja koji se očekuje u narednim mjesecima takođe će dati značajan doprinos zaustavljanju i preokretanju gubitka oprašivača.

Editorial Sections: