​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Prvi hakaton posvećen klimatskim promjenama u Crnoj Gori

04/11/2020 - 19:19
News stories

Delegacija Evropske unije glavni pokrovitelj takmičenja


U Podgorici se 28. i 29. novembra organizuje prvi Climathon u Crnoj Gori, svjetski poznato ekološko takmičenje posvećeno klimatskim promjenama. U pitanju je 24-satni hakaton, na kojem učesnici predlažu inovativna rješenja za probleme u gradskim sredinama, koji se tiču klimatske krize. Prvi Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Nest“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom i Fondacijom Petrović Njegoš.

Pravo da se prijave imaju svi zainteresovani između 15 i 45 godina, koji mogu da formiraju timove do pet članova. Jedan tim može aplicirati sa jednom idejom, a prednost će imati timovi sa novim idejama i rješenjima koja do sada nisu plasirana i/ili finansirana kroz ostala takmičenja. Rok za prijavu timova je od 4. do 18. novembra. Potrebno je da jedna osoba, ispred svog tima, popuni formular na linku. Biće odabrano 10 timova koji će dobiti priliku da se takmiče na prvom Climathonu u Crnoj Gori.

„Do kraja godine je ostalo manje od deset sedmica, što je sasvim dovoljno vremena da okupimo najbolje ideje za rješavanje problema koji se tiču otpada u Glavnom gradu, pripremimo ih za rad i nagradimo. Ukoliko voliš takmičenja i želiš nešto da uradiš povodom ovog izazova, prijavi se za Climathon Podgorica“, poručuju iz NVO „Nest“.

Do sada, Climathon je bio organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova. Pokrenuo ga je 2015. godine Climate KIC, ekološki ogranak Evropske zajednice za znanje i inovacije (EIT), tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori odlučila je da podrži ovaj jedinstven događaj u Podgorici, jer je upravo borba protiv klimatskih promjena jedan od osnovnih prioriteta EU.

„Sa posljedicama klimatskih promjena se srijećemo na globalnom, nacionalnom, ali i lokalnom nivou. Zato je obaveza svih nas da doprinesemo borbi protiv klimatskih promjena, a polazne tačke mogu biti upravo ovakvi događaji. Drago nam je da se sada Climathon organizuje i u Crnoj Gori i sigurni smo da će on iznjedriti mnogo dobrih ideja, koje će Glavni grad učiniti još boljim i zdravijim mjestom za život“, poručili su iz Delegacije.

Nagrade od 1.000 do 3.000 evra

Kako će izgledati Climathon Podgorica 28. i 29. novembra? Tokom 24 sata programa – po 12 sati za svaki dan događaja – odabranih 10 timova će ideje sa kojima se prijave razvijati uz podršku iskusnih mentora i smjernica predavača, koji se već vješto snalaze u vodama ekološkog aktivizma, preduzetništva i uvođenja inovacija u zajednicu. Na kraju događaja, timovi će prezentovati svoje ideje, a žiri proglasiti pobjednike, koji će osvojiti vrijedne nagrade i to:

  • Prvoplasirani tim: 3.000 eura;
  • Drugoplasirani tim: 2.000 eura;
  • Trećeplasirani tim: 1.000 eura.

Kakve ideje dolaze u obzir? Timovi mogu aplicirati sa bilo kojom idejom za proizvod ili uslugu, čijom primjenom bi se u lokalnoj zajednici radilo na:

  • prevenciji stvaranja otpada (tzv. “zero-waste” rješenjima);
  • adekvatnijem odlaganju i/ili tretiranju stvorenog otpada (npr. adresiranju problema divljih deponija ili nedovoljne popularnosti recikliranja, itd)
  • ponovnoj upotrebi sirovina prethodno poslatih na bacanje (kompostiranju organskog otpada, kreativnoj reciklaži – tzv. apciklaži i slično);
  • bilo kojem problemu iz spektra upravljanja otpadom (npr. otpad od hrane), sa kojim želite timski da se uhvatite u koštac!

U obzir dolaze edukativni programi, softverska rješenja i bilo koji novi proizvod ili usluga, čijim bi uvođenjem Podgorica postala čistiji grad, a koji prijavljeni timovi žele da sprovode, bilo kroz preduzeće ili neprofitnu organizaciju. Pored glavnog događaja, rezervisanog za posljednji vikend u novembru, za 10 takmičarskih timova će 21. novembra biti organizovana pripremna obuka. Pored novčanih nagrada, najbolja rješenja će nakon završenog takmičarskog dijela dobiti podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja.

Više informacija o manifestaciji možete naći na Climathon Podgorica Instagram stranici, a za sve dodatno možete se obratiti organizatorima putem e-mail adrese: climathon@mnest.me.

Editorial Sections: