Delegation of the European Union to Montenegro

Donacija EU: Otvoren zajednički granični prelaz između CG i BiH

22/10/2020 - 11:49
News


Crna Gora i Bosna i Hercegovina dobile su prvi zajednički drumski granični prelaz Vraćenovići – Deleuša, na putnom pravcu Nikšić – Bileća, zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije u vrijednosti od 2 miliona eura. Crvenu vrpcu presijekli su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i ambasadorka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Zajednički granični prelaz ima po tri trake u svakom smjeru plus po jednu traku za kamione, na svakoj strani je carinska kontrola, a policijska kontrola je zajednička. Zajednički granični prelazi omogućavaju jedno, umjesto ranije dva zaustavljanja, što pojednostavljuje proceduru prelaska državne granice. Zvanični su ocijenili da će otvaranje zajedničkih graničnih prelaza olakšati i ubrzati promet putnika i robe, ostvariti znatne uštede i osnažiti odnose dviju država.

 „Ovaj granični prelaz je naš zajednički doprinos evropskim opredjeljenjima i evropskim standardima. A kroz koncept integrisanog upravljanja granicama, borba protiv organizovanog kriminala, nelegalnih migracija, krijumčarenja narkotika i trgovine oružjem biće još snažnija i efektivnija. Već od danas, građani Crne Gore i Bosne i Hercegovine, i naši zajednički gosti, putovaće komfornije. Bržom kontrolom i pojednostavljenjem graničnih provjera, bržim i lakšim protokom robe, naše dvije države smanjuju i vrijeme čekanja i nepotrebne troškove“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija poručio je da je ovo još jedan u nizu zajedničkih projekata Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa Evropskom unijom.

„Siguran sam da ovo nije posljednji i da će u narednim godinama uslijediti još veći uspješno realizovani zajednički projekti. Želim prvo da se obratim graničnim policajcima i Crne Gore i Bosne i Hercegovine i carinicima BiH i carinicima Crne Gore. Već više od 20 godina vi zajedno omogućujete nesmetan promet ljudi i robe na ovim prostorima, omogućujete da naše privrede sarađuju, omogućujete da naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uslovima. Ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate poslove. Ovaj objekat smatrajte jednim vidom zahvalnosti za to što ste radili“, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je da je EU obezbijedila Crnoj Gori 20 miliona eura podrške kako bi njene granice bile sigurnije i efikasnije kako je predviđeno nacionalnom strategijom za integrisano upravljanje granicama.

„Za izgradnju graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša obezbijedili smo dva miliona eura.  Unapređenje međusobne povezanosti ovog regiona je važan prioritet za EU. Evropska komisija je nedavno predstavila Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan. Obezbijedićemo do devet milijardi eura za finansiranje investicija u oblasti saobraćaja, energije, zelene i digitalne tranzicije, u cilju kreiranja održivog rasta i novih radnih mjesta. Investicije od strane EU donose konkretne koristi jedino ako su praćene sveobuhvatnim reformama, budući da je dobro upravljanje osnova za održivi ekonomski razvoj i nova radna mjesta“, kazala je ambasadorka Popa.

Gradnja zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša počela je 27. februara ove godine nakon što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina odredile lokacije budućih zajedničkih graničnih prelaza. Prema sporazumu u Crnoj Gori će, pored zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša, biti i granični prelaz Šćepan Polje – Hum na putnom pravcu Plužine – Foča dok će u BiH biti zajednički granični prelazi Zupci – Sitnica, na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi i Klobuk – Ilino Brdo na putnom pravcu Trebinje – Nikšić.

Editorial Sections: