​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Upoznajte mlade evropske ambasadore iz Crne Gore

01/10/2020 - 10:22
News stories

EU pokrenula inicijativu za mlade sa Zapadnog Balkana


Evropska unija nedavno je pokrenula inicijativu „Mladi evropski ambasadori“ (Young European Ambassadors – YEA), koja je namijenjena mladim sa Zapadnog Balkana. Od 400 prijavljenih, stručni žiri je odabrao 60 najboljih, koji će imati priliku da upoznaju i dožive vrijednosti EU i  promovišu mogućnosti koje ova zajednica pruža. Platforma je zamišljena kao prostor za razmjenu ideja i razvijanje talenata, kako bi mladi postali nosioci pozitivnih promjena unutar svojih zajednica, regiona i same EU.

Među 60 odabranih, svoje mjesto našlo i deset mladih iz Crne Gore, koji su imenovani u ambasadore i atašee. Jedan od ambasadora je i devetnaestogodišnji Matija Sekulić iz Podgorice,  student prve godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Donjoj Gorici. Već godinama učestvuje u različitim omladinskim aktivnostima, pa je prijavljivanje za mladog evropskog ambasadora bio logičan korak.


„Za izbor za YEA sam saznao putem Facebook stranice EU Info Centra, koju već dugo pratim. Odmah sam pogledao o kakvom projektu je riječ i vidio brojne benefite koje nudi, kao što su: povezivanje sa vršnjacima širom Zapadnog Balkana i Evrope, učešće na brojnim događajima, učenje jezika, učenje nečeg novog, ali i prilika da inspirišem druge ljude kroz svoj rad“, kaže Matija u razgovoru za EU info centar.

On posebno ističe činjenicu da mladi danas imaju mnogo više mogućnosti i prilika, nego što je to nekad bio slučaj.


„Zato je jako bitno iskoristiti te prilike, jer čime god se budemo bavili u životu, svako od nas će imati svoju društvenu ulogu, koja će biti od značaja. To nas dovodi i do boljeg osposobljavanja da jednog dana budemo lideri našeg društva i da na taj način uradimo nešto dobro za sebe i okolinu. Potrudiću se da iskoristim sve svoje potencijale i talente da opravdam ulogu koja mi je povjerena“, poručuje ovaj mladi evropski ambasador.

Ulogu atašea dobila je dvadesetosmogodišnja Ivana Srećković, diplomirana novinarka i magistrica marketing komunikacija. Prijavila se za YEA, jer je zanimaju EU i njene vrijednosti, ali i umrežavanje sa mladim ljudima iz regiona.


„Najviše se radujem radu na različitim projektima, događajima i inicijativama za mlade. Kroz ove aktivnosti, moj doprinos će biti i najveći, gdje mogu pomoći sa pisanjem, kreativnim idejama, organizacijom i menadžmentom, promocijom i marketingom. Naravno, divno je biti dio ovakve mreže mladih ljudi, ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu“, kaže Ivana.

Ističe da su ovakve inicijative važne za mlade, jer povećavaju njihovu vidljivost u društvu, skreću pažnju na njihove želje i potrebe i pružaju im prilike za učenje novih vještina i širenje znanja.


„U ovoj mreži mladi rade za mlade. Budući da su saradnje sa državama u regionu lako ostvarive, kreiranje mreže sa ovakvim ljudima pruža nebrojeno mogućnosti za sjajne priče u budućnosti“, poručuje ona.

Pored Matije i Ivane, za mlade evropske ambasadore i atašee iz Crne Gore odabrani su i Jovana Jaćimović, Vojin Ćetković, Dado Dervanović, Bojana Lalatović, Stefan Vukmanović, Emina Balota, Jelena Delibašić i Aleksandar Kaluđerović, o kojima možete saznati više na ovom linku.

Inicijativa „Mladi evropski ambasadori“ dio je regionalnog komunikacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je pokrenut u januaru. Program se finansira u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i trajaće tri godine. Cilj programa je informisanje različitih ciljnih grupa o vrijednostima, politikama i programima EU.

Editorial Sections: