​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Izjava ambasadorke EU Oane-Kristine Popa nakon predaje akreditivnih pisama predsjedniku Crne Gore

22/09/2020 - 15:35
News stories

PODGORICA, 22. septembar 2020. – Novoimenovana šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, gđa Oana-Kristina Popa, predala je danas akreditivna pisma Nj.E. predsjedniku Crne Gore, gdinu Milu Đukanoviću, i time zvanično preuzela dužnost ambasadorke EU u Podgorici. Tom prilikom, ambasadorka Popa je izjavila:

„Čast mi je što ću obavljati dužnost ambasadorke EU u Crnoj Gori, zemlji poznatoj širom Evrope po ljudima slobodarskog duha, bogatom kulturnom nasljeđu i predivnoj prirodi.

Moj tim i ja nećemo štedjeti truda da približimo EU crnogorskim građanima, kao i da crnogorske građane približimo EU. Radujem se što ću, u ovom nastojanju čitavog društva, sarađivati sa crnogorskim institucijama, civilnim društvom, medijima, međunarodnim partnerima i svim relevatnim političkim, društvenim i ekonomskim akterima u Crnoj Gori. 

Crna Gora je već značajno napredovala u procesu pristupanja EU i mjesece koji su pred nama moramo iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, u kojoj je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja o vladavini prava, 23 i 24.

Ako svi budemo radili zajedno, vođeni zajedničkim evropskim vrijednostima, uvjerena sam da vrijeme koje je pred nama može donijeti dodatni napredak, stvarajuću više mogućnosti i prosperiteta kako za crnogorske građane, tako i za privredu“.

Kontekst

Ambasadorka Oana-Kristina Popa je imenovana za šeficu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori od strane visokog predstavnika za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku/potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja u junu 2020, u okviru redovne rotacije šefova delegacija EU. Ambasadorka Popa je prethodno obavljala dužnosti ambasadorke Rumunije u Hrvatskoj i Srbiji. Ambasadorka je doktorirala istoriju i međunarodne odnose. Ona je prva žena na čelu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Kontakt za medije:

Vuk Vujnović

Savjetnik za medije i informisanje, Delegacija EU u Crnoj Gori

E-mail: vuk.vujnovic@eeas.europa.eu i delegation-montenegro-media@eeas.europa.eu

Mob: +382 69 126 606

Editorial Sections: