​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije: Učinimo da se promjene dogode

22/09/2020 - 11:18
News stories

Kroz istoriju pandemije su mijenjale sudbinu ljudi. One čine da svijet vidimo u drugačijem svjetlu i podsjećaju nas na vrijednost mnogih najjednostavnijih stvari u životu - od svakodnevnih rutina do porodičnog zagrljaja, do poštovanja za prirodu oko nas. Takođe nas tjeraju da preispitujemo svoj način rada i pitamo postoji li bolji način za to. I nude nam priliku da redizajniramo svoju budućnost.

Ni ova pandemija neće biti drugačija. Bilo je to, naravno, bolno i tjeskobno razdoblje za milione - i moramo i dalje biti na oprezu jer se brojevi opet povećavaju u nekim dijelovima Evrope. No, posljednjih šest mjeseci pokazalo nam je i vrijednost stvari, kao što je članstvo u Uniji u kojoj se možete pouzdati u 27 država koje će se međusobno pomagati. I pruža nam priliku da zajedno izađemo jači.

Istorijski sporazum o NextGenerationEU - našem planu za oporavak i budućnost u iznosu od 750 milijardi eura, pokazuje da se to može učiniti. Nikada prije Evropa se nije okupila na ovaj način. Dakle, sada je vrijeme da se  taj zajednički duh iskoristiti za zajedničko kretanje naprijed i po drugim pitanjima.

Uzmimo migraciju za primjer. To je pitanje koje predugo dijeli Evropu i uvjerena sam da se može i mora zajednički upravljati njime. Dovoljno je samo pogledati vijesti da biste vidjeli hitnost traženja održivog rješenja za sve. Kao što sam najavila u svom govoru o stanju Unije, Evropska komisija će se sljedećih dana oglasiti sa Novim evropskim paktom o migracijama. Zauzeće se ljudski i humani pristup i osigurati da to nije samo Evropski pakt po imenu - već zajedničko evropsko rješenje po dizajnu. Temeljiće se na solidarnosti, kako između Evropljana, tako i prema izbjeglicama, na kolektivnoj odgovornosti nacionalnih vlada. Migracija će ostati s nama. Moramo njom dobro upravljati, sa svojim izazovima i mogućnostima.

Ovo je trenutak da se Evropa digne na noge i osmisli takav bolji način života. Tokom zatvaranja zbog pandemije čeznuli smo za čistijim zrakom i zelenijim gradovima. Digitalne tehnologije omogućile su studentima da nastave učiti, a preduzećima da nastave raditi, ali previše je Evropljana - u ruralnim područjima ili porodicama u nepovoljnom položaju - ostalo iza njih. Svijet nakon pandemije mora biti bolji od ovoga i sada imamo sve što je potrebno da se to dogodi.

Sa NextGenerationEU imamo finansijska sredstva potrebna za preduzimanje hitnih i strateških akcija, od poboljšanja brzine interneta do podrške našoj industriji. Imamo priliku učiniti više od jednostavnog popravljanja ekonomije: možemo oblikovati bolji način života za svijet sjutrašnjice. Nigdje to nije toliko važno kao u našem odnosu s našim planetom. Evropskim zelenim sporazumom postavili smo cilj da postanemo klimatski neutralni do 2050. godine. Kako bismo bili sigurni da možemo tamo doći, sada ćemo predložiti povećanje cilja za smanjenje emisija do 2030. na najmanje 55% - sa 40% koliko je trenutno.

 Ovo je veliki ambiciozni skok, ali je istovremeno realan i koristan za našu ekonomiju i industriju. Posljednjih nedjelja primila sam stotine pisama od građana do izvršnih direktora nevladinih organizacija, u kojima se traži da Evropa prednjači. I to smo spremni učiniti. Ovdje se ne radi samo o smanjenju štetnih emisija - radi se o izgradnji boljeg svijeta za život, od zgrada do čistijeg prevoza.

Promjena planete na bolje znači i promjenu mentaliteta na bolje. Evropski zeleni dogovor nije samo ekološki i ekonomski projekt: on mora biti novi kulturni projekt za Evropu. Kultura se rađa kada se skupe veliki umovi. Zbog toga želim da EU uspostavi novi evropski Bauhaus, nadahnut umjetničkom školom uspostavljenom prije jednog vijeka, koja je miješala oblik i funkciju. To će biti prostor za zajedničko stvaranje arhitekata i umjetnika, inženjera i dizajnera kako bi se okupili kako bi uskladili stil i održivost.

Ovo je samo mali dio posla koji slijedi. Moraćemo pokazati odlučnost da li graditi jaču Evropsku zdravstvenu uniju ili osigurati da se rad plaća svima. Ali uvjerena sam da Evropa ima sve što je potrebno da se to dogodi. Imamo viziju, plan, investicije. I mi takođe imamo novo pronađeno jedinstvo. Pa krenimo na posao i osigurajmo da nam pandemija promijeni sudbinu nabolje.

Editorial Sections: