​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Jačanje zelenog oporavka EU

03/07/2020 - 14:40
News stories

Komisija ulaže milijardu eura u inovativne projekte čistih tehnologija


Komisija raspisuje prvi poziv za podnošenje predloga u okviru Fonda za inovacije, jednog od najvećih svetskih programa za demonstraciju inovativnih tehnologija sa niskim udjelom ugljenika, finansiranog prihodima od aukcije emisijskih jedinica iz sistema EU za trgovanje emisijama. Fond za inovacije finansiraće napredne tehnologije za obnovljive izvore energije, energetski intenzivnu industriju, skladištenje energije i zakup, upotrebu i skladištenje ugljenika. To će podstaći zeleni oporavak stvaranjem lokalnih radnih mjesta koja dokazuju budućnost, utirući put ka klimatskoj neutralnosti i ojačavajući evropsko tehnološko liderstvo na globalnom planu.

Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans je rekao: “Ovaj poziv za podnošenje predloga stiže u pravo vrijeme. EU će uložiti milijardu eura u obećavajuće, tržišno spremne projekte poput čistog vodonika ili drugih nisko-ugljenih rješenja za energetski intenzivne industrije poput čelika, cementa i hemikalija. Takođe ćemo podržati skladištenje energije, rješenja za mrežu i zakup i skladištenje ugljenika. Ove velike investicije pomoći će ponovnom pokretanju ekonomije EU i stvoriti zeleni oporavak koji nas dovodi do klimatske neutralnosti 2050. godine. “

U periodu od 2020. do 2030. godine Fond za inovacije će izdvojiti oko 10 milijardi eura od aukcije dozvola po sistemu EU za trgovanje emisijama, pored neisplaćenih prihoda prethodnika Fonda za inovacije, programa NER 300.

Prvi poziv će obezbjediti bespovratna sredstva od milijardu eura za velike projekte čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevaziđu rizike povezane sa komercijalizacijom i demonstracijama velikih razmjera. Ova podrška pomoći će novim tehnologijama da dođu do tržišta. Za obećavajuće projekte koji još nisu spremni za tržište, izdvojen je poseban budžet od 8 miliona eura za pomoć u razvoju projekata.

Poziv je otvoren za projekte iz prihvatljivih sektora iz svih država članica EU, Islanda i Norveške. Sredstva se mogu koristiti u saradnji sa drugim inicijativama za javno finansiranje, kao što su državna pomoć ili drugi programi finansiranja iz EU-a. Projekti će se ocjenjivati u skladu sa njihovim potencijalom za izbjegavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, inovacijskim potencijalom, finansijskom i tehničkom zrelošću i potencijalom za povećanje i ekonomičnost. Rok za podnošenje prijava je 29. oktobar 2020. Projekti se mogu prijaviti preko EU fonda i tendera na portalu gdje je dostupno više detalja o cjelokupnoj proceduri.

Editorial Sections: