​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Njemačka preuzela predsjedavanje EU

01/07/2020 - 16:31
News stories

Ambasador Veber poručio je da će njegova država nastaviti dobar posao koji je obavljala Hrvatska


Njemačka je preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU) od Hrvatske. Simbolična primopredaja predsjedavanja organizovana je i u Podgorici, gdje je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić na pješačkom mostu predao zastavu EU njemačkom ambasadoru Robertu Veberu.


Ambasador Veber je kazao da mu je posebna čast što simbolično preuzima predsjedavanje u tako lijepoj državi i najavio da će njegova država nastaviti dobar posao koji je obavljala Hrvatska, koja je prethodnih šest mjeseci predsjedavala EU. Ambasador Grubišić je kazao da mu je posebno drago što je za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Crna Gora otvorila poglavlje 8.

Njemačka, koja preuzima šestomjesečno “kormilo” EU, kao vrhunski prioritet svog predsedavanja vidi nastavak borbe protiv pandemije COVID 19 i njenih posljedica. Drugi fokus Berlina su razgovori o Bregiztu, koji bi trebalo da se okončaju dogovorom do kraja godine.


Njemačka 13. put preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU.

Države članice se rotiraju u predsjedavanju EU na svakih šest mjeseci, tako što preuzimaju predsjedavanje Evropskim savjetom. Vlada koja predsedava Savjetom odgovorna je za organizaciju i predsjedavanje različitim sastancima Savjeta.

Editorial Sections: