​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Koronavirus: Komisija predstavila strategiju vakcinacije EU

18/06/2020 - 15:28
News stories


Kako bi zaštitila ljude svuda, Evropska komisija predstavlja evropsku strategiju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i primjene vakcina protiv COVID-19. Efikasna i sigurna vakcina protiv virusa je naša najbolja šansa za postizanje trajnog rešenja za pandemiju. Vrijeme je od suštinskog značaja. Svakog mjeseca dobijenog pronalaženjem takve vakcine štedi se život, sredstva za život i milijarde eura. Strategija predlaže zajednički pristup EU i nadograđuje se na mandat koji su dobili od ministara zdravlja EU.

“Ovo je trenutak za nauku i solidarnost. Ništa nije sigurno, ali uvjerena sam da možemo da aktiviramo resurse da pronađemo vakcinu za pobejdu nad ovim virusom jednom zauvjek. Moramo biti spremni za proizvodnju i raspoređivanje takve vakcine širom Evrope i svijeta. Ova vakcina biće proboj u borbi protiv koronavirusa i dokaz o tome šta partneri mogu postići kada ujedinimo svoje umove, istraživanja i resurse. Evropska unija će učiniti sve što je u njenoj moći da svim ljudima ovog svijeta omogući vakcinu, bez obzira gdje žive. “ kazala je Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen.

“Radimo zajedno da povećamo naše šanse da obezbjedimo pristup bezbjednoj i efikasnoj vakcini u obimu koji nam treba i što je brže moguće. Obezbjediće fer i pravičan pristup za cijelu EU i širom svijeta, pružajući na taj način najbolju priliku za pronalaženje strategije trajnog izlaska iz krize COVID-19. Ovo je EU u najboljem svjetlu: udruživanje resursa, udruživanje u naporima, donošenje opipljivih rezultata u svakodnevnom životu ljudi. Niko nije siguran dok svi nisu na sigurnom i prevrnućemo svaki kamen u nastojanjima da zaštitimo građane EU i svijeta.” Kazala je Komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stella Kiriakides.

Razvoj vakcine je složen i dugotrajan proces. Ovom strategijom, Komisija će podržati napore za ubrzavanje razvoja i dostupnosti sigurnih i efikasnih vakcina u vremenskom okviru između 12 i 18 mjeseci, ako ne i ranije. Ostvarivanje ovog složenog poduhvata zahtjeva sprovođenje kliničkih ispitivanja paralelno sa ulaganjem u proizvodne kapacitete da bi se moglo  proizvesti milioni, ili čak milijarde doza uspješne vakcine. Komisija je u potpunosti odlučna da podrži napore proizvođača vakcina u njihovim nastojanjima da se do vaccine dođe.

Ovo nije evropski izazov, već globalni. Evropska unija neće biti sigurna sve dok cio svijet nema pristup vakcini, i kao takva, EU i njene države članice imaju i odgovornost i interes da vakcina postane univerzalno dostupna.

Važni korak ka zajedničkom djelovanju između država članica već je učinjen u formiranju inkluzivnog saveza za vakcinu od strane Francuske, Njemačke, Italije i Holandije. Strategija EU za vakcinu uvešće zajednički pristup u daljem napretku.

Strategija ima sledeće ciljeve:

• Obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti vakcina.

• Osiguranje brzog pristupa vakcinama za države članice i njihovo stanovništvo, istovremeno vodeći globalne napore za solidarnost.

• Osiguranje ravnopravnog pristupa pristupačnoj vakcini što je ranije moguće.

Editorial Sections: