​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

EU izdvojila 10 miliona eura za istraživanje Korona virusa

31/01/2020 - 17:29
News stories

Evropska komisija najavila je da će izdvojiti 10 miliona eura iz svog programa za istraživanje i inovacije - Horizon 2020, za podršku istraživanju novog Korona virusa. Komsiija je izdala hitni zahtjev za iskazivanje interesovanja za istraživačke projekte, koji će unaprijediti naše razumijevanje Korona virusa i doprinijeti efikasnijem kliničkom tretmanu pacijenata zaraženih virusom, kao i poboljšati spremnost javno-zdravstvenih sistema.

Mariia Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je: "Radimo na ublažavanju posljedica potencijalnog većeg širenja Korona virusa u EU. Zahvaljujući hitnom finansiranju istraživanja iz programa Horizon 2020, znaćemo više o bolesti. Ponosna sam što smo, nakon napretka ostvarenog posljednjih godina, naši superkompjuterski centri spremni da pomognu istraživačima u njihovom radu da razviju nove načine liječenja i vakcine. Bićemo u stanju da bolje zaštitimo javnost."

Stella Kiriakides, komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, dodala je: „Moramo da imamo odgovor sa više različtih nivoa na Korona virus i istraživanje je suštinski dio toga. Moramo znati više o virusu da bismo bolje ciljali naše preventivne mjere i osigurali bolju brigu za naše građane - upravo je to cilj najavljenog finansiranja za istraživanje Horizon 2020 danas. “

Očekuje se da će finansiranje podržati dva do četiri istraživačka projekta. Kandidati imaju rok do 12. februara da odgovore i sporazumi o grantovima bi trebalo da budu potpisani vrlo brzo, kako bi se omogućilo da se istraživački rad započne što je prije moguće. Komisija takođe blisko sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim međunarodnim akterima kako bi osigurala efikasan i koordinisan odgovor na epidemiju Korona virusa.

 

Editorial Sections: