​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Evropljani iskazali rekordnu podršku euru

29/11/2019 - 15:43
News stories

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja Eurobarometra o eurozoni, 76% ispitanika smatra da je jedinstvena valuta dobra za EU. Ovo je najveća podrška od uvođenja euro-kovanica i novčanica 2002. godine i povećanje za dva procenta u odnosu na prošlogodišnji, takođe rekordni nivo. Slično tome, većina od 65% građana širom eurozone misli da je euro koristan za njihovu zemlju: ovo je ujedno i najveći broj ikad zabilježen. Zajedničku valutu podržava većina građana u svim državama članicama zone 19 zemalja eura.

”Skoro 28 godina nakon što sam svoje ime dodao Sporazumu iz Mastrihta, i dalje sam uvjeren da je to najvažniji potpis koji sam ikada dao. Euro - sada star 20 godina - postao je simbol jedinstva, suvereniteta i stabilnosti. U proteklih pet godina naporno smo radili da bismo okrenuli stranicu evropske krize, osigurali da koristi od radnih mesta, rasta i ulaganja dostegnu sve Evropljane i da evropsku ekonomsku i monetarnu uniju ojačaju više nego ikad. Euro i ja smo jedini koji su preživjeli Mastrihtski ugovor, drago mi je što vidim ovu rekordno visoku podršku za našu jedinstvenu valutu u mojim posljednjim danima na mjestu predsjednika Evropske komisije. Euro je bio borba tokom cijelog života i jedna je od najboljih evropskih vrednosti za budućnost. Da osiguramo da i dalje pruža prosperitet i zaštitu našim građanima."kazao je Žan Klod Junker, odlazeći predsjednik Evropske komisije.

“Danas je euro jači nego ikad, što donosi brojne dobrobiti ljudima, preduzećima i zemljama od zamjene 19 različitih valuta sa jednom. Nije slučajnost da većina Evropljana podržava euro. Ova rekordno velika podrška daje nam jasan mandat da radimo na daljem jačanju naše ekonomske i monetarne unije i jačanju međunarodne uloge evra.“ rekao je Valdis Dombrovskis, potpredjsednik komisije za socijalni dijalog, takođe zadužen za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržište kapitala.

“Odavno su prošli dani kada je integritet jedinstvene valute bio u pitanju. Euro je jedna od najvećih evropskih priča o uspjehu i donio je opipljive koristi i evropskim građanima, preduzećima i vladama. Ojačali smo našu ekonomsku i monetarnu uniju od krize i od osnivanja ove komisije, ali posao još nije završen. O budućnosti eura još će se pisati. Moramo biti sigurni da će ta podrška i dalje rasti i da će prednosti eura podjednako biti dostupne svim našim građanima.” kazao je Pjer Moskovici, komesar za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carine.

Još uvijek mlada valuta, euro je ove godine napunio 20 godina. Ipak, Evropljani jasno vide vrlo praktične koristi koje im je ova valuta donijela u svakodnevnom životu. Četiri petine anketiranih slaže se da je euro olakšao prekogranično poslovanje, uporedio cijene i kupovnu moć u drugim zemljama, uključujući onlajn. Apsolutna većina u eurozoni takođe smatra da je euro olakšao i pojeftinio putovanja.

Euro je mnogo više od kovanica i novčanica u našim džepovima: to je simbol jedinstva i globalne snage Evrope. Danas je to valuta za 340 miliona Evropljana u 19 država članica. Donio je opipljive koristi svima: stabilne cijene, niže transakcioni troškove, zaštićenu štednju, transparentnija i konkurentnija tržišta, povećanja u trgovini, lakša putovanja i viši životni standard. Oko 60 zemalja širom svijeta na ovaj ili onaj način povezuje svoje valute sa eurom.

Editorial Sections: