​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

EU donirala opremu Forenzičkom centru

22/11/2019 - 14:10
News stories

photo: Uprava policije

Forenzički centar crnogorske policije dobio je vrijednu donaciju EU u obliku forenzičkih kompleta i tehnike. Donacija opreme dio je regionalnog projekta IPA 2017 za suzbijanje teških zločina na zapadnom Balkanu, finansiranog od strane EU u iznosu većem od 14 miliona eura.

„Forenzički dokazi sve su važniji u kaznenim pitanjima. Institucije za sprovodjenje zakona i sudska tijela moraju biti sigurni da su forenzički podaci na koje se oslanjaju visokokvalitetni. Zbog toga se nadam da će današnja donacija i projekat u cjelini pomoći u jačanju kapaciteta Forenzičkog centra i jačanju već postojeće prekogranične saradnje sa zemljama Europske unije u borbi protiv organizovanog kriminala “, ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav izjavio je na današnjoj ceremoniji darivanja.

Svečanosti je prisustvovao i direktor policije Veselin Veljović, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, . Luka Zelioli i vođa projekta Đenaro Kapuolongo.

Učesnici su izrazili uvjerenje da će projekat dodatno poboljšati kapacitete nadležnih tijela za sprovođenje finansijskih istraga, suzbijanja ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata, s naglaskom na intenzivniju razmjenu informacija i podršku operativnom radu u tekućim policijskim slučajevima. Zaključeno je i da je dosadasnja saradnja dala opipljive rezultate u borbi protiv teških zločina na zapadnom Balkanu.

Projekat IPA 2017 obezbjeđuje stalnu podršku istragama i krivičnom gonjenju i značajno doprinosi borbi protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu. Projekat pruža podršku tekućim prekograničnim istragama i omogućava uspostavljanje saradnje u regionu i sa zemljama Evropske unije.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije i njegova ukupna vrijednost iznosi 14.500.000,00 eura. Projektne aktivnosti sprovodi Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa GIZ-om i Centrom za međunarodnu pravnu saradnju sa sjedištem u Holandiji .

 

Editorial Sections: