​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Volonteri – mladi reporteri Unicefa „preuzeli“ Delegaciju EU u Crnoj Gori

15/11/2019 - 19:23
News stories

Povodom 30. rođendana Konvencije UN o pravima djeteta razgovarali sa ambasadorom EU u Crnoj Gori Aivom Oravom

Medijska pismenost je ključna za borbu protiv lažnih vijesti, dezinformacija i nasilja nad djecom, ali je istovremeno neophodna i za sticanje osnovnih vještina za život u 21. vijeku. Ovo je glavna poruka koju je ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav uputio tokom razgovora sa volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti Unicefa, „Birajmo šta gledamo”. Povodom 30-godišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, oni su, uz prisustvo šefa predstavništva UNICEF u Crnoj Gori Osame Kogalija, u prostorijama EU info centra na jedan sat „preuzeli“ Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori.

„Slobodni mediji su temelj svakog društva, a učešće djece i mladih u medijima je veoma važno. Redovno gledam Wadada vijesti za mlade koje pravite vi, mladi reporteri Unicefa, i smatram tu inicijativu veoma korisnom. Nadam se da će inspirisati i druge medije da više uključe mlade prilikom kreiranja svojih programa“, istakao je Orav.

Razvoj digitalne tehnologije važan je i za obrazovni sistem, poručili su mladi reporteri Unicefa. Smatraju da bi digitalne tehnologije trebalo više da se koriste u učionicama.

„Interaktivno učenje uz digitalne medije čini školu zanimljivijom, olakšava usvajanje znanja, podstiče kreativnost i kritičko razmišljanje,” poručio je Unicefov volonter – mladi reporter Balša Božović.

Orav se složio sa Balšom i podijelio svoja iskustva iz učionice. 

„Prije 30-tak godina sam bio nastavnik hemije, i još tada sam pokušavao da napravim časove koji će biti interaktivni. Danas je to sa digitalnim medijima još lakše. Evropska unija odlučno podržava digitalnu pedagogiju i razvoj digitalnih vještina kroz obrazovanje,“ poručio je Orav.

Lažne vijesti – jedna od glavnih briga društva u digitalnom dobu, takođe je bila tema razgovora. Mladi reporteri su pitali Orava za savjet u borbi protiv njih.

Najbolji savjet bio bi jačanje profesionalnih i nezavisnih medija, osnaživanje novinara i podsticanje digitalne i medijske pismenosti. Zdrava, odgovorna i uspješna medijska zajednica i obrazovani građani imaju najvažniju ulogu u suzbijanju lažnih vijesti i destruktivnih, dezinformacijskih kampanja,“ objasnio je Orav.

Mlada Unicefova reporterka Tara Simović istakla je da je zlostavljanje putem interneta jedan je od novih problema sa kojima se suočavaju djeca i mladi u digitalnom dobu. Ona je podsjetila da je istraživanje Global Kids Online pokazalo da, u poređenju s evropskim prosjekom, djeca u Crnoj Gori više strahuju od zlostavljanja putem interneta.

„Skoro 40% djece u Crnoj Gori, nasuprot 17% djece u EU, osjeća visok stepen rizika od maltretiranja putem interneta,” upozorila je Tara.

Orav je potvrdio da nema sumnje da su u današnjem okruženju djeci potrebne vještine i alati za sigurno i odgovorno korišćenje Interneta, kao i da EU poklanja veliku pažnju toj temi.

„EU je još 2012. usvojila Stategiju za bolji internet za djecu, ali se sve strategije moraju primjenjivati. I ovdje je od najveće važnosti obrazovanje. Pored toga, EU je podržala otvaranje Bezbjednih internet centara u zemljama članicama EU, a ovdje u Crnoj Gori imamo portal Bolji internet za djecu,” kazao je Orav.

Evropska unija u Crnoj Gori će na preuzimanje Unicefovih mladih reportera odgovoriti 12. decembra, kada će grupa mladih evropskih ambasadora „preuzeti“ UNICEF i, povodom 30-godišnjice usvajanja Konvencije UN o pravima djeteta, obaviti javni razgovor sa šefom predstavništva UNICEF u Crnoj Gori Osamom Kogalijem, u prisustvu ambasadora Orava.

Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima djeteta je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 20. novembra 1989. godine. U Konvenciji se navodi da je djetinjstvo odvojeno od odraslog doba i da traje do 18. rođendana. Taj period života je posebno, zaštićeno vrijeme u kojem se djeci mora omogućiti da rastu, uče, igraju se, razvijaju i odrastaju. Po usvajanju, Konvencija je postala najviše ratifikovani međunarodni sporazum o ljudskim pravima u istoriji, koji pomaže da se životi djece širom svijeta transformišu u pozitivnom smjeru

Editorial Sections: