​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Junckerov plan značajno uticao na rast zapošljavanja i BDP u EU

23/10/2019 - 13:14
News stories

Investicioni plan za Evropu, takozvani Junkerov plan, imao je ključnu ulogu u podsticanju zapošljavanja i ekonomskog rasta u Evropskoj uniji. Zahvaljujući ulaganjima Grupe Evropske investicione banke (EIB), koju podržava Evropski fond za strateška ulaganja (EFSU) osnovan Junckerovim planom, bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije povećan je 0,9 %, a otvoreno je 1,1 milion novih radnih mjesta. Očekuje se da će do 2022. godine BDP EU porasti 1,8 % i da će biti otvoreno još 1,7 milion radnih mjesta. To su podaci posljednjeg izvještaja Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) i ekonomskog odsjeka EIB.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je: „Ostvarili smo zadati cilj: osigurali smo povratak stabilnog rasta u Evropi i podstakli otvaranje radnih mjesta. Uvijek sam govorio da Plan nije rješenje za sve probleme, ali možemo biti ponosni na činjenicu da je više od milion malih preduzeća dobilo finansijska sredstva, koja im prije nisu bila dostupna.”

Potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jirki Katainen izjavio je: „Ostvarili smo veliki napredak od prvih projekata iz 2015. godine. Danas je evropska privreda ponovno na pravom putu i Plan će imati dugoročan uticaj. S ponosom mogu reći da smo ostvarili naš glavni prioritet – podstakli smo mobilizaciju privatnih sredstava za opšte dobro.”

Predsjednik Grupe Evropske investicione banke Verner Hojer izjavio je: „Kada smo prije pet godina prvi put raspravljali o ovoj inicijativi, mnogi su bili skeptični. Teško je vjerovati da neki finansijski instrument može otvoriti milione radnih mjesta ili podržati milion preduzeća. Ipak, nedavni izvještaji pokazuju da smo bili u pravu što smo slijedili svoje ideje. Junkerov plan znatno je uticao na privredu i živote širom Evrope: podržao je projekte koji su pogodni za okolinu i klimu, inovacije i pravednije društvo, a nastavićemo to da činimo i dugo nakon što Žan Klod i ja budemo u penziji.”

Dugoročni uticaj

Osim što je direktno uticao na porast zapošljavanja i BDP-a, Junkerov plan će imati i dugoročni makroekonomski uticaj na EU. Očekuje se da će se, zahvaljujući operacijama u okviru Junkerovog plana, do 2037. otvoriti još milion radnih mjesta i BDP EU povećati 1,2 %. Bolja povezivost i veća produktivnost, koje su rezultat projekata podržanih Junkerovim planom, doprinose dugoročnom jačanju evropske konkurentnosti i podsticanju rasta.

Ko je dobio finansijska sredstva?

Zahvaljujući Junkerovu planu, EIB i Evropski investicioni fond (EIF), koji se bavi finansiranjem malih preduzeća, odobrili su finansijska sredstva za blizu 1 200 operacija, pa će prema planu omogućiti rizično finansiranje za više od milion novoosnovanih preduzeća i MSP-ova u različitim sektorima u svih 28 država članica. Više detalja o projekatimaa mogu se naći u informativnim člancima

Kako Junkerov plan koristi građanima i preduzećima?

Osim finansiranja inovativnih projekata i novih tehnologija, Junkerovim planom pružena je podrška klimatskoj, socijalnoj i saboraćajnoj politici Evropske unije. Zahvaljujući Junkerovom planu:

  • više od 10 miliona domaćinstava ima pristup energiji iz obnovljivih izvora
  • 20 miliona Evropljana ima bolje zdravstvene usluge
  • godišnje 182 miliona putnika koristi poboljšanu željezničku i gradsku infrastrukturu.

Potpuni pregled koristi objavljen je u godišnjem izvještaju o operacijama u EU za 2018. Evropske investicijske banke.

Uticaj na klimatsku politiku

Evropski fond za strateška ulaganja, u okviru Junkerovog plana, podržava najinovativnije ideje za zaštitu planete. Predviđa se da će projekti koje finansira Grupa EIB podstaći ulaganja u iznosu od 90,7 milijardi EUR za klimatsku politiku. Ti projekti uključuju zgrade nulte energije, vjetroelektrane, projekte solarne energije, tuševe kojima se štedi voda, ekološki prihvatljive autobuse i LED rasvjetu.

Kontekst

Investicioni plan za Evropu, odnosno Junkerov plan, donesen je u novembru 2014. godine, kako bi se promijenio negativan trend niskog nivoa ulaganja i podstakao privredni oporavak u Evropi. Njegova tri cilja su: ukloniti prepreke ulaganjima, osigurati vidljivost i tehničku pomoć za

Evropski parlament je 18. aprila 2019. godine dao zeleno svjetlo nasljedniku Junkerova plana za sljedeći višegodišnji finansijski okvir: programu Invest EU. Ekonomski odsjek EIB i Zajednički istraživački centar Komisije (JRC) napravili su procjenu makroekonomskog uticaja.

Editorial Sections: