​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Država mora da stvori uslove za profesionalno novinarstvo

21/10/2019 - 10:02
News stories

Dezinformacije narušavaju javnu debatu

photo: Borko Ždero

Mediji ne bi trebali praviti bilo kakve kompromise kada je u pitanju postizanje visokih etičkih standarda u izvještavanju. Novinarski tekstovi moraju biti tačni, nepristrasni, prenositi raznolikost mišljenja i poštovati osnovna prava pojedinaca, kazao je tokom konferencije “Borba sa lažnim vijestima i neetičkim novinarstvom“ ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav

„Novinari su danas suočeni sa neviđenim fenomenom “lažnih vijesti“ ili, kako to u EU radije nazivamo, fenomenom “dezinformacije”. Dezinformacija narušava javnu debatu, podriva povjerenje građana u institucije i medije i čak destabilizuje demokratske procese i integritet izbora “, rekao je Orav.

Bavljenje dezinformacijama je više od pukog razotkrivanja vijesti ili mitova; potrebno je jačanje profesionalnih i nezavisnih medija, osnaživanje novinara i podsticanje digitalne i medijske pismenosti, izjavio je ambasador Orav.

„Javni servis snosi još veću odgovornost nego privatni mediji prema građanima koji ga plaćaju i čiji interesi moraju biti zaštićeni. Ulogu vlade u stvaranju otpornosti na dezinformacije ne treba potcjenjivati. Država mora stvoriti uslove za profesionalno novinarstvo i povećati medijsku pismenost, naročito među mladima “, savjetovao je Orav.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp, rekla je da, kao i u drugim zemljama, u Crnoj Gori postoje dezinformacije koja utiče na javnu raspravu i određene izbore. Ona je rekla da je Velika Britanija ove godine najavila paket pomoći u iznosu od 10 miliona funti da pomogne nezavisnost medijia na Zapadnom Balkanu.

Kemp je kazala da je digitalna revolucija dovela do kolapsa u prenosu informacija i da nikada nije bilo lakše dobiti informacije, ali da je to ostavilo prostora za lažne vijesti.

"Društveni mediji pružili su priliku za povećanje mržnje i uticaj na javno mnjenje, i zato je važno da se odlučno borimo protiv lažnih vijesti", rekla je Kemp.

Govoreći o problemima s kojima se mediji suočavaju, novinar lista Dan Mirko Vesović naveo je loše socio-ekonomske aspekte, samocenzuru i napade na novinare, dodajući da je sve teže motivisati mlade da se bave novinarstvom. Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Vijesti Srdan Kosović rekao je da u Crnoj Gori, ako mediji žele da budu profesionalni, moraju da plate visoku cijenu.

Editorial Sections: