​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Nagrade za najbolje novinarske priče

17/07/2019 - 15:17
News stories

Šest novinara crnogorskih medija nagrađeno je za najbolje priče o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Tim pričama, kako je poručeno na dodjeli nagrada u EU info centru, osvijetljene su teme koje se tiču svakog crnogorskog građanina.

Pobjednici konkursa za najbolji novinski članak o procesu pristupanja Crne Gore EU su novinari dnevnog lista Pobjeda Jovana Đurišić, portala Radio televizije Crne Gore Maja Lalić Burzanović i Radija Jadran Vuk Ilić. Novinari Javnog servisa i televizije Prva, Borislav Višnjić, Tatjana Debeljević i Jelena Gardović, pobjednici konkursa za najbolju televizijsku priču

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je da su raznovrsne i informativne priče osvijetlile teme koje se tiču svakog građanina Crne Gore i ukazale na koristi koje proces pristupanja EU pruža svima nama.   Drljević je rekao da je afirmacija vrijednosti na kojima EU počiva jednako značajna danas, kao i prije gotovo sedamdeset godina kada je ona stvarana i da, uprkos unutrašnjim izazovima sa kojima se suočava, ideja ujedinjene Evrope živi, a Crna Gora polako zauzima svoje mjesto u evropskoj porodici država.

„Vjerujem da svako od nas mora dati svoj doprinos u procesu integracije, jer kao što svi znamo, u EU ulazi cjelokupno crnogorsko društvo“, istakao je Drljević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, zahvalio je novinarima na prenošenju svrhe prisustva i podrške EU Crnoj Gori.

“Mi smo partneri u procesu pristupnih pregovora. Ali ne partneri na način da štikliramo kvadratić i kažemo - ispunili ste kriterijume, već da radimo zajedno na poboljšanju kvaliteta života u Crnoj Gori, jednako za sve građane. Novinari i njihove priče su jedna od najvažnijih veza između politika EU i građana. Ne postoji politika koja nema uticaja na građane. Zato nam je vaš posao toliko važan.”zaključio je Orav.

U ime kolega, Tatjana Debeljević se zahvalila na nagradama i kazala da je njihova namjena bila da pokažu put svim novinarima koji taj put traže, a poruka je da krenu, jer samo oni koji krenu i stignu do cilja.

Nagrađene priče se odnose na program Erazmus i mogućnosti koje on pruža mladim ljudima, pokretanje ženskog biznisa uz pomoć fondova EU, kao i značaj izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda finansiranog iz fondova IPA.

Novinari su prenijeli priče o porodici Mrdak koja je, zahvaljući bespovratnoj podršci iz fondova EU, proširila mali porodični biznis proizvodnje pljevaljskog sira, kao i o revitalizaciji kuće Iva Andrića u Herceg Novom, koja će biti obnovljena u okviru projekta EU.

Konkursi su realizovani u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, u okviru projekta EU4ME koji finansira EU, a sprovodi UNDP. Autori najboljih priča su nagrađeni novčanim nagradama.

 

Editorial Sections: