​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Orav: Spremnost zemlje da reformiše svoj izborni sistem ključni uslov za napredak u ovoj oblasti

11/07/2019 - 13:27
News stories

Preduslov da Crna Gora napeduje u oblasti izbornog procesa je volja države da reformiše izborni sistem na sveobuhvatan način. To je zaključeno na nacionalnoj konferenciji u okviru projekta „Neka fer izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori“, koji sprovodi Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), finansira Evropske unija, a konfinansira Ministarstvo javne uprave.

 

Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je na najnoviji Izvještaj Evropske komisije koji potvrđuje da je povjerenje u izborni proces i dalje na niskom nivou.

 

„Ključni preduslov za ostvarivanje konkretnog napretka u ovoj oblasti je iskrena spremnost zemlje da reformiše svoj izborni sistem. U nedostatku takve volje, svaka spoljna finansijska i tehnička podrška donijela bi malo koristi reformskom procesu“, poručio je Orav.

 

On je naveo da reforma izbornog zakonodavstva mora da ide „ruku pod ruku“ sa novim praksama institucija za nadzor, „koje moraju izgraditi kapacitete i zadobiti povjerenje javnosti“.

 

„U ovom kontekstu, očekujemo da Državna izborna komisija preuzme proaktivan stav u obavljanju svoje uloge na efikasan način i osigura dovoljno kapaciteta za izvršavanje mandata u skladu sa zakonom. Imamo i velika očekivanja od Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu njenih nadležnosti u oblasti finansiranja političkih partija“, kazao je Orav.

 

Predsjednik Upravnog odbora CeMI Zlatko Vujović podsjetio je na rezultate istraživanja javnog mnjenja, koje je potvrdilo nisko povjerenje građana u izborni proces.

 

„Oko 40 odsto građana ima povjerenje u izborni proces, što je prilično nisko, iako je bolje nego godinu ranije, kada je bilo 35,4 odsto. Takođe, na pitanje da li su parlamentarni izbori 2016. bili fer i slobodni, svega 40,9 odsto građana smatra da jesu. Ovo su podaci koji izazivaju zabrinutost i traže reakciju društva“, istakao je Vujović.

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da je rad na unapređenju izbornog ambijenta kontinuirani proces, i naveo da su  svi dosadašnji izbori, u odnosu na prethodni izborni ciklus, održani u unapređenom ambijentu.

 

„Kad danas čujete neke diskusije, izgleda kao da mi imamo izborno zakonodavstvo koje je relikt neke daleke prošlosti i za koje svi subjekti koji učestvuju u izborima, sve međunarodne organizacije komentarišu i konstatuju da je katastrofalno. Uopšte to nije tako“, ocijenio je Brajović.

On je ponovio poziv partijama da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, poručivši da odlaganje učestvovanja doprinosi odlaganju daljeg unapređenja izbornog procesa i izbornog zakonodavstva.

 

„Prepoznajem da njihov interes nije povratak, iznošenje stavova o brojnim pitanjima i neminovnost suočavanja sa drugim poslanicima. To sam ponavljao više puta. Činjenica je da postoje pojednici koji u različitim svojstvima, nekad kao političari, nekad kao predstavnici nevladinih organizacija, nekad kao eksperti, a uz podršku dijela medija koji imaju svoj interes u svemu, pokušavaju da stvore utisak krize u državi i da uđu u vlast bez izbora“, smatra Brajović.

 

Projekat „Neka fer izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori“ podržala je Evropska unija posredstvom Evropske komisije, a kofinansiralo Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Editorial Sections: