​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Sedam godina od početka pregovora Crne Gore i Evropske unije

02/07/2019 - 14:11
News stories

Evropska unija očekuje napredak Crne Gore u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na oblast slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je poručio ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav na konferenciji “Sedam godina crnogorskih pregovora sa EU”, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Ministarstva javne uprave, njemačke Fondacije Fridrih Ebert i Kancelarije za evropske integracije Vlade.

 

Ambasador Orav je pojasnio da, ukoliko ne dođe do napretka u navedenim oblastima, može doći do usporavanja, ili čak prekida pregovora.

 

„Zaustavljanje pregovora podrazumijeva da je došlo do velikog nazadovanja u poglavljima 23 i 24“, pojasnio je Orav na konferenciji, kojoj su prisustvovali predstavnici vlasti, opozicije, ambasada i civilnog sektora.

 

Zbog različitih tumačenja Izvještaja Evopske komisije (EK), Orav je naglasio da je taj dokument veoma jasan i da su za svako poglavlje istaknuta pitanja na kojima treba raditi.

 

„Izvještaj predstavlja jednu vrstu akcionog plana za Vladu i druge aktere – opoziciju, civilno društvo, poslovnu zajednicu i sve ostale“, naveo je Orav.

 

Crnogorski premijer Duško Marković je podsjetio da je Crna Gora za sedam godina pregovora otvorila 32 od 33 poglavlja, i da već ima podršku 22 članice EU za otvaranje posljednjeg poglavlja, koji se odnosi na konkurenciju. Premijer je najavio da će Vlada nastaviti da radi na ispunjenju preostalih obaveza, sa fokusom na oblastima na koje je ukazala EK u ovogodišnjem Izvještaju.

 

„Povodom razmatranja posljednjeg Izvještaja, na Vladi smo zaključili da inoviramo i osvježimo pregovarački model, kako bismo osnažili naše aktivnosti, konkretizovali obaveze, ali i odgovornost za kvalitet pregovaračkog procesa“, istakao je Marković.

 

Da je potrebno napraviti preokret u procesu pregovora, saglasna je i izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević, koja smatra da je posljednji Izvještaj EK dao ozbiljno poljuljanu sliku crnogorskog kredibiliteta u pregovaračkom procesu.

 

„U 28 poglavlja bilježimo ograničen napredak, a za godinu se smanjio broj poglavlja u kojima smo imali dobar napredak. Prosječna ocjena za 33 poglavlja je minimalni napredak, ili brojčano izraženo 3,09. Ukratko, daleko je Crna Gora od odlikaša u ovom procesu. Za ovo najveću odgovornost snosi izvršna vlast kao nosilac procesa pregovora, koja je taj proces stavila iza partijskog i partikularnog interesa“, poručila je Uljarević.

 

Ambasador EU se još jednom osvrnuo na važnost reforme izbornih zakona za dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji. On je naveo da je šteta što „oni koji traže taj proces, i koji su iznijeli taj plan prije godinu, više ne žele da ga implementiraju“. Orav je istakao da povjerenje u izborni sistem još nedostaje u Crnoj Gori, i podsjetio da u oktobru naredne godine slijede izbori.

„Potrebno je nešto kako bi se povratilo to povjerenje. Privremeni odbor za izbornu reformu je uspostavljen, i to je najbolje mjesto za politički dijalog“, kazao je Orav.

 

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, kazao je da se Crna Gora od početka pregovora suočava sa pitanjem da li se moglo više i bolje, i da li je dinamika pristupanja EU zadovoljavajuća.

 

„Ovo je zahtjevan proces cjelokupne tranformacije društva za koji je potrebno vrijeme. Možemo biti zadovoljni onim što je urađeno, a ostvareni rezultati dodatno motivišu da nastavimo naprijed“, zaključio je Drljević.

 

Crna Gora je zvanično počela pregovore sa Evropskom unijom 29. juna 2012. godine, otvaranjem poglavlja koja se odnose na vladavinu zakona i osnovna ljudska prava.

Editorial Sections: