Delegation of the European Union to Montenegro

Orav: Nezavisni i profesionalni mediji presudni za proces integracija

12/06/2019 - 10:28
News

Na plenarnom sastanku Venecijanskog kluba, neformalne grupe profesionalaca za komunikacije u Evropi, šef Delegacije EU, Aivo Orav istakao je da su nezavisni i profesionalni mediji preduslov za pravednu i dobro informisanu javnu debatu, dodajući da je to jedan od ključnih političkih kriterijuma za pristupanje EU.

“Sve zemlje kandidati moraju dati maksimalne napore kako bi izbjegli sve vrste nasilja i zastrašivanja novinara i očekujemo da se svi takvi slučajevi iz prošlosti riješe. EU je odlučna u jačanju slobode medija i pružanju podrške nezavisnim medijima sa fokusom na kvalitetno izvještavanje, medijsku pismenost i profesionalnu obuku “, rekao je Orav.

On je naglasio važnost javnih servisa, naglašavajući da bi oni trebali biti pokretačka snaga u procesu demokratizacije. Potpredsjednik Vlade, Zoran Pazin, istakao je da Crna Gora želi da stoji zajedno sa evropskim nacijama i istomišljenicima koji njeguju i štite ljudsko dostojanstvo kao svoju najvišu vrijednost.

“Mi u Crnoj Gori ne tražimo od EU da zatvori oči pred našim slabostima. Nemamo ambiciju da se pridružimo EU prije nego što budemo u potpunosti spremni da ispunimo obaveze i uživamo sve prednosti članstva “, rekao je Pažin.

On je naglasio da ljudi u jugoistočnoj Evropi generalno više podržavaju EU, ne samo zbog ideala, vrijednosti i zajedničkog identiteta, već i zbog opipljivih poboljšanja kvaliteta života ljudi.

 

Editorial Sections: