​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Prvi Međunarodni dan obrazovanja: Zajednička izjava povjerenika Hristosa Stilijanidesa, Tibora Navračiča, Nevena Mimice i Mariane Tisen

25/01/2019 - 20:10
News stories

„Danas se obilježava prvi Međunarodni dan obrazovanja. Ovo je važna prilika za proslavljanje temeljne uloge obrazovanja u pružanju vještina, vrijednosti i znanja ljudima za izgradnju njihove budućnosti. Obrazovanje takođe pokreće ekonomski rast i društvenu koheziju, i podstiče naše evropske vrijednosti kao što su demokratija , jednakost i vladavina prava.

 

Brisel, 24. januara 2019. godine - Univerzalno obrazovanje takođe će igrati ključnu ulogu u rješavanju izazova s kojima se čovječanstvo suočava. Samo kroz obrazovanje možemo uspjeti u iskorjenjivanju siromaštva, borbi protiv klimatskih promjena i postizanju pravednijeg društva koje će ljudima omogućiti razvoj vlastitih projekata.

Danas treba da se prisjetimo osnovnih načela. Prije svega, obrazovanje je ljudsko pravo za svakoga, gdje god oni živjeli. Štaviše, obavezno obrazovanje treba da bude besplatno svugdje. Na kraju, obrazovanje treba da bude od koristi svakom pojedincu i da ojača poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Stvarnost je često drugačija: 262 miliona djece i mladih ne ide u školu. Matematiku ne može da čita i prepozna 617 miliona djece i adolescenata. Manje od 40% djevojčica u Podsaharskoj Africi završilo je nižu srednju školu, a 4 miliona djece i mladih izbjeglica ne ide u školu. Ovo je i razlog zašto je svijet daleko od postizanja četvrtog Cilja održivog razvoja koji se odnosi na obrazovanje.

EU je opredijeljena za ulaganje u više i bolje obrazovanje, unutar Unije i širom svijeta.

U Evropi, prvo načelo Evropskog stuba socijalnih prava opominje na pravo na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje za svakoga. Takođe, Komisija napreduje u izgradnji evropskog obrazovnog prostora do 2025. godine, kako bi se svim mladim ljudima omogućilo da dobiju najbolje obrazovanje i obuku, kao i da bi se stvorilo osjećanje pripadnosti. Osim toga, vodeći program EU, Erazmus, uspješniji je, inkluzivniji i više internacionalan nego ikada prije. Tokom 2017. godine, Erasmus + je ostvario rekord pruživši podršku za gotovo 800.000 ljudi u studiranju, obuci ili volontiranje u inostranstvu.

EU je takođe postala svjetski lider u pružanju podrške obrazovanju u hitnim slučajevima, za djecu zahvaćenu humanitarnim krizama. Za ovu djecu, obrazovanje je štit protiv radikalizacije i prilika da žive normalim životom uprkos teškim okolnostima.

Ali, moramo učiniti više, posebno za djevojčice, migrante i raseljena lica. Ne da bi se ispunila bilo kakva mjerila, nego iz obaveze, jer obrazovanje predstavlja javno dobro i javnu odgovornost“.

O Danu obrazovanja

6. decembra 2018. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 24. januar Međunarodnim danom obrazovanja, u svrhu veličanja uloge obrazovanja za mir i razvoj.

Evropska unija finansira obrazovnu saradnju u Evropi i u partnerskim zemljama, kako bi podržala obrazovne inicijative i podijelila dobre prakse širom svijeta.

 

Više informacija

 

Erasmus+: a tool for international education cooperation

European Education Area by 2025
Erasmus+: Another record year in 2017

European Pillar of Social Rights

Education in Emergencies

Communication on Education in Emergencies and Protracted Crises

Education in international cooperation and development

Editorial Sections: