​Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Predsjednik Evropskog parlamenta zvanično posjetio Crnu Goru (18-19. jula 2017. godine)

Bruxelles, 19/07/2017 - 15:22, UNIQUE ID: 170731_4
Press releases

Brisel, 19. jula 2017. - "Želio sam da moja prva posjeta nekoj zemlji izvan Evropske unije bude posjeta Crnoj Gori da bih poslao snažnu poruku našim partnerima na zapadnom Balkanu: EU je prisutna i posvećena evropskoj perspektivi cijelog regiona. Ovo je poruka koju želim izričito da pošaljem narodu Crne Gore i njenim političkim liderima," izjavio je Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta, na kraju dvodnevne posjete Crnoj Gori.

Predsjednik Tajani susreo se sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, NJ.E. Ivanom Brajovićem, predsjednikom Crne Gore, NJ.E. Filipom Vujanovićem i predsjednikom Vlade Crne Gore, NJ.E. Duškom Markovićem.

"Sa otvorenim 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, Crna Gora je u ovom trenutku predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u EU. Njen nedavni prijem u NATO je snažan dokaz da zemlja prihvata naše zajedničke vrijednosti i da se usaglašava sa našim ciljevima vanjske i bezbjednosne politike. Ipak, neki bitni elementi, kao što su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i vladavina prava još uvijek moraju da se unapređuju," dodao je predsjednik Tajani.

"Stabilnost u regionu znači stabilnost u cijeloj Evropi. Stoga moramo nastaviti da radimo zajedno na sprečavanju neregularnih migracija, i na borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organizovanog kriminala," naglasio je predsjednik Tajani.

Pored sastanaka sa zvaničnicima, predsjednik Tajani je učestvovao na poslovnoj konferenciji na temu prilika za investicije u Crnoj Gori, kao i na događaju sa studentima na temu turizma:

"Politički i ekonomski razvoj su od suštinske važnosti za stabilnost ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom regionu zapadnog Balkana. Pregovori o pristupanju ne treba da zaustave naš rad na promociji ekonomske diplomatiji, posebno za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i turizam. Očekuje se da će crnogorska ekonomija rasti po stopi od oko 3% ove godine i Svjetska banka očekuje još bolji rast u 2018. i 2019. godini. Ovo su dobri signali za zemlju, međutim potrebne su reforme da bi se privuklo još stranih direktnih investicija – i EU stoji na raspolaganju da pomogne u tom smislu," istakao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Predsjednik Tajani je posjetio i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, preko kojeg će putem podmorskog kabla biti povezane elektro-energetske mreže Crne Gore i Italije.

"Jačanje naše ekonomske saradnje i povezivanje Balkana sa ostatkom Evrope u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture će osnažiti napredak regiona ka članstvu u EU. Iz ovog razloga, posjetio sam i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, koja je veliki projekat povezivanja Evropske unije i Crne Gore. I u ovoj oblasti Crna Gora predvodi kao najveći korisnik investicionih grantova EU po glavi stanovnika u okviru agende povezivanja," istakao je Tajani.

"Istorija i geografija nas ujedinjuju. Vidim svijetlu budućnost za Evropsku uniju, koja će nastaviti da raste i preko trenutnog broja od 27 članica. Moramo ispratiti odluke koje su donijete u Trstu prošle sedmice konkretnim rezultatima – moja posjeta Crnoj Gori se nadovezuje na tu strategiju," zaključio je Tajani.

Kliknite na link za audio-vizuelni materijal posjete predsjednika Tajanija Crnoj Gori.

Napomena:

Pogledajte zaključke prošlonedjeljnog samita u Trstu.

Pogledajte najnoviju rezoluciju Evropskog parlamenta o Crnoj Gori.

Izvještaj Evropske komisije o napretku u pregovorima o pristupanju Crne Gore.

Za detaljnije informacije:

Karlo Koraca (Carlo Corazza)

portparol predsjednika Tajanija

carlo.corazza@europarl.europa.eu

+32 498 99 28 62

Languages:
Editorial Sections: